I d e n t i t y C a f e

Identity Lost. 'The melancholy folklore of exile', an uncertain way to fight the arrogance of ignorance...

Wednesday, July 01, 2009

Μακεδονικο Μουσειο Ακροπολης Ολε


Θα κανω μια αποπειρα να εκφραστω κοσμια, μιας και τελευταιως το μπογκ αυτο ειναι εντελως σποραδικο.

Ψυχολογος δεν ειμαι αλλα μια απο τις αρχες τις ψυχολογιας αναφερεται στι γεγονος οτι οι ανθρωποι τινουν να πιστευουν και να επικροτουν τις αποψεις αυτες που βρισκονται πολυ κοντα στη σφαιρα της κοσμοθεωριας τους, απο την πιο απλοικη μεχρι την πιο πολυσυνθετη και πολυεπιπεδη... Κατι που αντιβαινει στον καθιερωμενο τροπο σκεψης τους απορριπτεται χωρις ιδιαιτερη επεξεργασια. Αυτη η σκεψη μπορει να παρει πολλα μονοπατια αλλα η επισημανση αφορα ευτυχως ενα τομεα μονο.

Μια κοινωνια με ντοπαρισμενη εθνικη συνειδηση που μεγαλωνει τα παιδια της συστηματικα και προπαγανδιστικα με μια ψευδαισθηση μεγαλειου πυροβολει επανειλημενα το ιδιο της το ποδι με την συνθηματολογια του "αδιαπραγματευτου" δικιου της (υπερ-)πατριδας (τι? παντα εχουμε δικιο!).

Για να αφησω παραμερα τα σιχαμερα θρησκοληπτα παπαδιλικια που εχουν καλουπωσει αυτον τον τροπο σκεψης κοντα 2000 χρονια (ακρως τοξικος συνδυασμος αρχαιοελληνισμου και ορθοδοξιας) θα δωσω δυο συγχρονα παραδειγματα αυτης της "αδιαπραγματευτης" στασης σε διεθνες επιπεδο που μαλλον μας κανουν πολλαπλασιο κακο απ'οτι καλο, αλλα ποιος ακουει.

Παραμεριζοντας την Κυπρο διοτι βαριεμαι (υπερκορεσμος) πλεον να ακουω οτιδηποτε αφορα το Κυπριακο, ο συνδετικος κρικος που θα μας διασκεδασει αποψε τυχαινει να ειναι ο τωρινος υπουργος πολιτισμου.
Κατα τυχη βεβαιως διοτι σαν κι αυτον σκεφτεται ετσι κοντοφθαλμα και μια μεγαλη πλειοψηφια.
Θυμαμαι λοιπον το 91-92 (τοτε δεν ηταν? Ημουν 15αρης συγχωρουμαι αν ξεχασα κατι) που βρισκοταν στο ΥΠΕΞ και μαζι με την τοτε κυβερνηση (κι ολα τα κομματα στο χορο) διατυμπανιζαν το "αδιαπραγματευτο" του ονοματος της Φυρομ.

Καμια διαπραγματευση στο θεμα του ονοματος κλπ κλπ κλπ, μονο κορονες κι επιχειρηματα θυμικα θελοντας να παρουμε 100 και να δωσουμε 0.
Λοιπον!!! Κανεις δεν βλεπει οτι τιποτε δεν εμαθαν???? Τιποτε!!! 17 χρονια αργοτερα π α ρ α κ α λ α μ ε τους μπουνταλαδες οπισθοδρομικους γειτονες μας να δεχτουν το Βορεια Μακεδονια (Pleeeeeeeease!!!) κι ο ιδιος ανθρωπος που απετυχε τοτε - φανταζομαι και τον ιδιο λαο ν'ακολουθει προβατικα ανεξαρτητως κομματικου χρωματισμου - να μιλαει ακομα με την ιδια γλωσσα για το "αδιαπραγματευτο" των μαρμαρων του Παρθενωνα!!!

Κανεις, μα κανεις δεν βλεπει τον συσχετισμο???
Οτι ειναι η αλλη πλευρα του ιδιου νομισματος?

Παλι θελουμε να παρουμε 100 και να δωσουμε 0 σε μια διεθνη διαπραγματευση που δεν παιζεται με συναισθηματικους ορους!!! Δεν ξερω, αλλα αυτη η τυφλοτητα των ελληνων να δουν περα απο τη μυτη τους στα διεθνη fora, μου φαινεται κυριως κωμικη και γελοια μαζι... Τι μας "ανηκει" και τι δεν μας "ανηκει" σηκωνει τεραστια συζητηση και ο πιο καλοθελητης γνωριζει πως τιποτε δεν λυνεται προς οφελος του παραμενοντας "αδιαπραγματευτος", ανελαστικος και περηφανα χαμενος.Κανεις δεν αναγνωριζει οτι κι ο εκαστοτε "αντιπαλος" προσπαθει το καλυτερο (κι αναλογα με την ωριμοτητα της κοινωνιας του επιτυγχανει η οχι).

Τι κι αν το μουσειο ειναι υπεροχο και επιτελους το μοναδικο παγκοσμιο που εχει η Ελλαδα! Δια μαγειας θα επιστρεψει το Βρετανικο μουσειο τα μαρμαρα στην "αδιαπραγματευτη" ελλαδα που τα θελει ολα γιατι της ανηκουν? Γιατι? Για ποιο λογο? Για τα 6,768 δισεκατομμυρια ανθρωπων το θεμα ειναι απο αδιαφορο ως ενα κατ'εξακολουθηση εθνικο γινατι, απ' αυτα που εχει καθε χωρα να την ταλαιπωρουν.

Φυσικα και η "αδιαπραγματευτη" σταση της ελλαδας δεν θα οδηγησει πουθενα (ανεκαθεν, σε ποιο θεμα πετυχε ως τωρα?) και σε 20 χρονια θα παρακαλαμε για κατι σαφως υποδεεστερο, διοτι δεν δειχνουμε ποτε το θαρρος και τον πραγματισμο να δεχτουμε κατι λιγοτερο απο αυτο που α υ θ α ι ρ ε τ α και ουτοπικα εχουμε θεσει ως στοχο. (Κανεις στην Ελλαδα δεν μιλαει για εναλλακτικα σεναρια στα αληθινα σοβαρα θεματα.)

Βεβαιως στο διεθνη τομεα ολα πληρωνονται, κι απλως ειμαι περιεργος στο μελλον τι συμβιβασμο θα προτεινουμε οταν πια τα φωτα θα εχουν πεσει, μαζι κι οι ψευδαισθησεις!

3 Comments:

At Jul 3, 2009, 12:07:00 PM , Anonymous Anonymous said...

«Αυτός ο Αλαβάνος, βρε παιδί μου», μου έλεγε ένας φίλος προ καιρού, «θυμίζει κάτι γεροφρικιά, που συναντάς στα νησιά. Κατά κανόνα, κάθε νησί έχει κι από έναν τέτοιο. Είναι κάτι τύποι, που τα έχουν παρατήσει όλα και ζουν σε κατάσταση μονίμων διακοπών. Δεν ασκούν κανονικό επάγγελμα, δεν έχουν ασφάλιση, ζουν ξοδεύοντας κάποια πατρική περιουσία και μένουν χειμώνα-καλοκαίρι σ’ ένα νησί. Συνήθως είναι ιδιοκτήτες ενός τζαζ μπαρ, στο οποίο δουλεύουν τίποτε κοριτσόπουλα, ενώ οι ίδιοι φιλοσοφούν περί Αριστεράς, πίνοντας φραπέδες και τεμπελιάζοντας».

xaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxa

 
At Jul 3, 2009, 1:36:00 PM , Blogger paperflowers said...

Και το κακό είναι ότι αυτοί που τα λένε τα πιστεύουν κιόλας! Γιατί αν ήταν τρικ αυτό το στυλάκι, ξέρεις, τύπου "αφού θα χάσω διαπραγματευόμενος, ας το ρίξω στο αδιαπραγμάτευτο μήπως κ ψαρώσει ο απέναντι", θα υπήρχε μια ελπίδα.
Αλλά πού τέτοια τύχη...

 
At Jul 5, 2009, 12:40:00 AM , Blogger basik-ly said...

Αν ήξερε ο λαουτζίκος πόσες πρόωρες εντάξεις στην ΕΕ (ένα απλό παράδειγμα δίνω μόνο) έχει κοστίσει η "αδιαπραγμάτευτη στάση της Ελλάδος στο κυπριακό"... Και πόσα άλλα...
Η χώρα είναι, όπως λένε αυτή τη στιγμή οι Madness από τα ηχεία μου, "an embarassment".

 

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home