Η Ευρωπη και ο Χρονος
Φυσικα δεν γινεται να συμφωνουμε ολοι, αλλα ορισμενες αποψεις ειλικρινα με αφηνουν με το στομα ανοιχτο, αισθανομαι οτι ειναι τοσο ανεδαφικες που δεν εχει κανενα νοημα να αρθρωσεις οποιοδηποτε επιχειρημα εναντιον τους.
Πολυ καλως εισηλθε η Βουλγαρια και η Ρουμανια στην Ευρωπαικη Ενωση, ειναι τεραστια κατακτηση γι αυτους που αισθανονται το ιδιο ευρωπαιοι οπως ολοι μας. Εφοσον τηρησαν τα κριτηρια της διευρυνσης εστω και με ασφαλιστικες δικλειδες καλως «επεστρεψαν» στην ευρωπαικη μας οικογενεια.
Για να παρατηρησω, μονο η ελλαδα δεν ειχε τηρησει κανενα οικονομικο κριτηριο το ’81, και απιστευτο, ακομα αρκετοι ανιδεοι τσοπανοκαουμποιδες το θεωρουνε μαγκια οτι μπηκαμε με πολιτικα κριτηρια, δεν καταλαβαινουν οτι σερνομασταν τα 20 απο τα τελευταια 26 χρονια...η και ακομα.
Ομως στην ανθρωπινη ιστορια, στην ιστορια της ευρωπης πιο συγκεκριμενα 20-30 χρονια ειναι μια στογονα στον ωκεανο, απειροελαχιστο διαστημα με απιστευτη αποδοση που παραγνωριζεται!
Επισης ο ανεδαφικος ιδεαλισμος των ανθρωπων τους οδηγει σχεδον παντοτε οχι να συγκρινουν με αυτα που ειχαν πριν 15 χρονια, αλλα με αυτα που επρεπε κατα τη γνωμη τους να εχουν! Ομως αποδεδειγμενα τα πραγματα κυλανε με αργους για τον ανθρωπο ρυθμους οπως και να το κανουμε. Δεν θα ειναι ευχαριστημενος με τιποτε εκτος απο το να εχει τα «παντα» που δεν μπορει να καθορισει ετσι κι αλλιως!
Μεσα σε 50 χρονια εγινε η μεγαλυτερη προοδος στην ανθρωπινη ιστορια στην ηπειρο μας, μακραν η πιο φωτεινη σελιδα στην ευρωπαικη ιστορια, ασυλληπτες κατακτησεις, απο τα πιο βασικα, να θεωρειται ανηκουστος ο πολεμος μεταξυ κρατων της ΕΕ, μεχρι τα πιο εξεζητημενα και μικρα πραγματα που περνανε στο ντουκου καθημερινα γι αυτο σας παραπεμπω σε 10 πραγματα που η ΕΕ ειχε ενεργο ρολο το 2006 εδω!
Ορθος λογος! Οχι ευχολογια, καταρες και μεμψιμοιριες!
Γι αυτο και τα προβληματα στις νεοεισερχομενες χωρες που περνανε μεταβατικη περιοδο ειναι εφημερα... Κανεις δεν συλλογιζεται οτι αυτες οι χωρες που εχουν τραβηξει τα πανδεινα για 50 ακομα χρονια μετα το τελος του Β΄ παγκοσμιου ειναι πολυ πιο αποφασισμενες να πετυχουν και να αποτελεσουν ενεργα μελη της ενωμενης ευρωπης – ο διαχωρισμος σε φιλοατλαντιστες και φιλοευρωπαιστες ειναι αστειος- ρολος που θα ειναι διακριτος ολο και πιο εντονα τα επομενα χρονια οπου η ευρωπαικη ταυτοτητα θα παρει σαρκα και οστα. (σε 30 χρονια αλλα πειτε το αυτο σε οποιονδηποτε!)
Ο New Yorker της 8 Ιανουαριου εχει αρθρο του Μιλαν Κουντερα για την ταυτοτητα της πολυκεντρικης(“polycentric”) αλλα με κοινη ιστορια κεντροευρωπης, εκει δηλαδη που χτυπαει η καρδια της Ευρωπης μας. Καταπληκτικο αρθρο που το διαβαζω και ξαναδιαβαζω.
Σε ενα σημειο με συνεπαιρνει: “Central Europe's matchless strength lay in its music, which, from Haydn to Schoenberg, from Liszt to Bartok, over the course of two centuries embraced in itself all the essential trends in European music; Central Europe staggered beneath the glory of its music.”
24 Comments:
ωραίο άρθρο, σε βρήκα από comment που άφησες στην εργοτελίνα
βασικά αυτό που μου άρεσε σε αυτά που έγραψες είναι ότι πέραν της ενιαίας ευρώπης, αφήνεις να και ένα παραθυράκι που λέει για το χμμ potential της κεντρικής ευρώπης που νομίζω ο κόσμος δεν το έχει συνειδητοποιήσει...το ίδιο και για τα βαλκάνια ισχύει νομίζω
Καλημέρα,
Έχετε απόλυτο δίκιο όταν λέτε ότι οι άνθρωποι δεν μπορούν να κατανοήσουν, να ελπίσουν ενδεχομένως και να φοβηθούν σε σχέση με ένα μακρινό μέλλον. Η ζωή είναι περιορισμένη και τέτοιοι σχεδιασμοί δεν γίνονται κατανοητοί. Σκεφτείτε και με το θέμα των συντάξεων. Όλοι συμφωνούν ότι υπάρχει ασφαλιστικό πρόβλημα, αλλά όσοι είναι κοντά στην σύνταξη δεν θέλουν να αλλάξει τίποτα έστω και εάν τους λένε ότι σε Χ χρόνια το σύστημα θα έχει καταρρεύσει και ότι οι ίδιοι τους οι απόγονοι θα αντιμετωπίσουν προβλήματα. Δεν το καταλαβαίνουν, διότι τότε το πιθανότερο να είναι ότι θα έχουν φύγει από την ζωή.
Ξέφυγα, μάλλον. Λοιπόν, μπορεί η Ευρώπη να έκανε αυτά τα 10 (και όχι μόνο πράγματα) αλλά στην Ελλάδα ποιός τα μαθαίνει; Μόνο εσείς, εγώ και μερικοί άλλοι που μπαίνουν στον Europa ή διαβάζουν ξένο τύπο. Λένε τίποτα τα ελληνικά κανάλια και οι εφημερίδες για την ΕΕ εκτός από το ότι "μας χρωστά και δεν μας δίνει";
Σχετικά με το θέμα του ορθού λόγου και της απόρριψης της μεμψιμοιρίας, που δεν βοηθά στην επίλυση των προβλημάτων μας, αλλά τα ακινητοποιεί ενδιαφέρον είναι αυτό το άρθρο
του κ.Πάσχου Μανδραβέλη
Διαφωνώ με τη λογική της σε βάθος χρόνου ανάλυσης. Όχι επειδή είναι σωστή ή λάθος, αλλά επειδή θυσιάζει το σήμερα. Κατά τα άλλα, ήδη η γενιά μας (20-30), έχει σε μεγάλο βαθμό την αίσθηση του ανήκειν στην Ευρώπη. Από κει και πέρα, αυτή θα ενισχυθεί και θα εδραιωθεί μόνο με τη βελτίωση της καθημερινότητάς μας, όπως έγινε στην Αθήνα με το μετρό (που χρηματοδοτήθηκε κυρίως από την Ε.Ε.), αλλά και με την κινητικότητα των εργαζομένων εντός αυτής.
Καλή σου μέρα από Βερολίνο και καλή χρονιά!
Υ.Γ.: Ευχαριστώ για το σχόλιο.
tr0l
Καλως ηλθες!
χαιρομαι που αλληλοβρισκομαστε στην μπλογκοσφαιρα, κατ εμε ειναι σημαντικη αυτη η αλληλεπιδραση και νομιζω πολυ πιο υγιης απο τη μονοδρομη μεταδοση πληροφοριας απο τα ΜΜΕ.
Η κεντρικη ευρωπη με τις νεες χωρες (Τσεχια, Ουγγαρια, Σλοβακια, Σλοβενια, Πολωνια) αλλα και οι Βαλτικες ηταν ανεκαθεν απο τα πιο λαμπρα κομματια του ευρωπαικου πολιτισμου. Η διαιρεση που συνεβει τα τελευταια 60 χρονια και μεχρι την "αποκατασταση" του '04 ηταν ενα αφυσικο φαινομενο γι αυτο αλλωστε και καταδικασμενο να καταρρευσει.
Οι πληγες που ειχαν τα κρατη αυτα δεν επουλωνονται αμεσως, θελει χρονο.
Η Βουλγαρια και η Ρουμανια ειναι στις εσχατιες της ευρωπης αλλα αυτοι κοιτανε προς τη Δυση ακομα πιο εντονα, ειναι πολυ πιο περηφανοι να αισθανονται ευρωπαιοι απο οτιδηποτε αλλο.
Εμεις να δουμε ποτε θα παψουμε να αλληθοριζουμε και θα διαπιστωσουμε πως ευρωπη ειναι ο καθενας μας.
Ντροπαλε
Καλημερα και σ ευχαριστω για το σχολιο σου.
Ειναι ακριβως ετσι.
Για την αθλιοτητα των ελληνικων μεσων ενημερωσης τι να πεις πια.
Θυμαμαι πριν απο αρκετα χρονια το κυριακατικο Βημα ειχε και ενα ενθετο με το τι συμβαινει στην Ευρωπαικη Ενωση. Το βγαλανε κι αυτο!
Ο ελληνοκεντρισμος μας ειναι τεραστιο μειονεκτημα που ελαχιστοι αντιλαμβανονται!
Παντως θε επρεπε η Ευρωπαικη ενωση να εκπεμπει δικο της καναλι στα ελληνικα (και στις αλλες γλωσσες) ας πουμε μεταξυ 6 το απογευμα και 10-12... Ετσι θα αρκουσε μονο να πατησεις το κουμπι της τηλεορασης για τους τεμπεληδες που τα περιμενουν ολα σερβιρισμενα.
Ο Μανδραβελης καταπληκτικος!
Εxiled
Καλη χρονια!
Πιες ενα ποτο για μενα στην Καστανιεν αλλεε!
Δεν νομιζω οτι διαφωνουμε αγαπητε!
Αλλοιμονο! Το σημερα ειναι η ζωη μας , απλως ορισμενα πραγματα δεν γινονται αλλιως αντιλληπτα παρα σε βαθος χρονου, που παροτι αυτονοητο δεν γινεται κατανοητο λογω της αδυναμιας της ανθρωπινης υπαρξης να δει τοσο μπροστα! (μονο ετεροχρονισμενα γινεται αντιλληπτο! οπως καθημερινα συνειδητοποιουμε!)
Ναι, εχεις δικιο, σε ερευνα της eurostat το 1/3 των νεων 20-35 αισθανονται πρωτα ευρωπαιοι και μετα την εθνικοτητα τους.
Ειμαστε ακομα λιγοι,(και οι πολυ μεγαλυτεροι απο εμας βαθια νυχτωμενοι με τετοια θεματα, βαριδια που θα τα κουβαλαμε για πολλα χρονια ακομα) αλλα ακριβως αυτο λεμε και ελπιζουμε, σε λιγα χρονια αυτο θα αλλαξει αρδην!
Παντως αν μη τι αλλω στην ελλαδα σχεδον ολα με συγχρηματοδοτηση της ΕΕ εχουν γινει, αλλα βλεπεις την κακοδιαχειρηση, ποσο αχαριστοι ειναι οι ανθρωποι η ποσο τα θεωρουν ολα δεδομενα!
Το μεγάλο παιχνίδι θα γίνει όταν αποκτήσουμε κοινό ευρωπαικό σύνταγμα.Για την ώρα είναι ένας μη
δημοκρατικός δεινόσαυρος που φωνάζει αλλά λίγοι τον ακούνε(το λέω αυτό γιατι ναι μεν εκλέγουμε ευροβουλεφτές αλλά μας έχουν γραμμένους στα α..ια τους όσο αφορά τους επιτρόπους και τον πρόερδο).Μιλάμε ένα σωρό επίσημα γλώσσικά ιδιώματα με αποτέλεσμα να δημιουργείτε μια τρελλή γραφειοκρατεία.δεν έχουμε κοινό στρατό(πραγμα πολύ σημαντικό).Έχουμε μια Κεντρική Ευρωπαική τράπεζα που κάθε 6 μήνες ανεβάζει τα επιτόκια(ενώ ξέρουν πολύ καλά ότι, οι πολίτες των περισσοτέρων κρατών ζουν με δανεικά από τις τράπεζες),οι εξαγωγες της ευρωπαικής ένωσης έχουν πέσει στο κατακόρυφο και το Ισχυρο Ευρώ δεν βοηθάει στο αντίθετο.Δίπλα μας είναι ένας ενεργειακός κολοσσός όπως η Ρωσία που δεν την βλέπω να έχει καμιά διάθεση να μοιραστει με το αζημείωτο την πίτα.Πιο κάτω η Κίνα που έχει καταντήσει πονοκέφαλος όλων ,Ευρωπαικές βλέψεις για ένταξη της Τουρκίας(δούρειος ίππος κατα την γνώμη μου).
Και άνθρωποι που δειψούν για ελευθερίες απο την άλλη.
Σε γενικές γραμμές μας κατσικώθηκε ακόμα μια κυβέρνηση στο κεφάλι.Δεν μας έφτανε μια,τώρα τισ κάναμε δύο.
Και τα λέω αυτά γιατι τα έχω ζήσει όι μόνο εδώ στην ελλάδα,σχεδόν στην μισή ευρώπη που έχω ζήσει.
Sykalaki
Otan to evrwsyntagma aporrifthike apo tous gallous hmoun se fetal position kai den borousa na to pistepsw gia meres...
H aporripsh exei na kanei pali me to gegonos oti oi antrwpoi adynatoun na doun pera apo th myth tous...o fovos kai h agnoia einai anikhtos synduasmos.
(by the way, to EU constitution to eixa diavasei olo, stis prwtes 5 selides ithela na klapsw apo syginhsh).
Kaneis lathos se sxesh me ta exports.
Apo th eurostat:
"The first estimate for the euro area trade balance with the rest of the world in October 2006 gave a 2.4 bn euro surplus compared with +0.1 bn in October 2005. The September 2006 balance was +2.1 bn, compared with +1.1 bn in September 2005. In October 2006 compared with September 2006, exports, seasonally adjusted, remained stable, while imports rose by 0.6%"
H EU ek tvn pragmatwn den borei na ginei federal gvmt opws h amerikh, alla polla pragmata sthn poreia tha veltiwthoun. Twra gia katsikwmata me vriskeis entelws antitheto, einai sto xeri mas na axiopoihsoume auta pou h EU mas prosferei. Thn ypotithemenh akampsia ths emeis thn fouskwnoume kathimerina dioti den symmetexoume.
H EE apaitei energh symmetoxh. Den einai deus ex machina...
Εγώ τι να σου πω τώρα? Ότι συμφωνούμε πάλι?
Πες μου κάτι μόνο, πότε ένιωσες πραγματικά ευρωπαίος? Εμένα μου συνέβει όταν πήγα Αμερική, όπου συνειδητοποίησα πόσα κοινά μπορεί να έχει η Γερμανία με την... Ελλάδα!
Έχεις δίκιο πάντως, ελάχιστοι (ειδικά στην Ελλάδα) καταλαβαίνουνε πόσο καλό έχει κάνει η ΕΟΚ και αργότερα ΕΕ στην Ευρώπη.
Χαίρετε, Καλημέρα, Καλησπέρα αναλόγως γεωγραφικής ζώνης.
Δεν είναι περίεργη αυτή η αίσθηση των 20-30 χρόνων που περνάνε για να πραγματοποιηθεί κάποιος σχεδιασμός; Για τους σχεδιαστές μία στιγμή αλλά για τον μικρόκοσμό μας (και των σχεδιαστών) μία ζωή (αν είσαι αφρικανός) ή μισή ζωή (σχεδόν για τους υπολοίπους). Με βάση όσα σωστά γράφει ο φίλος (μου) γιατρός-τερματοφύλακας-συγγραφέας μοιράζομαι μία σκέψη που χρόνια τώρα κάνω.
Τείνουμε όλοι να πιστεύουμε ότι τα πάντα, τουλάχιστον ότι αφορά στα κοινά, οδηγούνται σε ένα τέλμα. Ότι όλος ο σχεδιασμός γίνεται από επιχειρηματίες ή πολιτικούς ή άλλους γενικώς "συνομώτες" με σκοπό το κέρδος, τον έλεγχο του κόσμου ή οτιδήποτε άλλο σκέφτεται ο εκάστοτε. Ποιος όμως θα καρπωθεί το αποτέλεσμα αυτού του σχεδιασμού ο οποίος θα τελεσφωρήσει σε 20, 30, 100 έτη, όταν οι σχεδιαστές και οι εφαρμοστές του δεν θα υπάρχουν; Γιατί να ενδιαφέρεται ο Χ πρόεδρος ή ζάμπλουτος για τον εποικισμό του διαστήματος ώστε να γλιτώσει από την καταστροφή της γης;
Μήπως τελικά υπάρχουν ακόμη κάποιοι λίγοι άνθρωποι χαρισματικοί και στις κατάλληλες θέσεις που έχουν πραγματικά υγιείς ανησυχίες για τα κοινά αλλά απλά σχεδιάζουν κι ενεργούν όταν βρίσκουν ανταπόκριση; Δηλαδή όταν κάποιοι τους καταλαβαίνουν επειδή έχουν την παιδεία, τον πολιτισμό. Για τον λόγο αυτό οι αλλαγές και η ενοποίηση της Ευρώπης έχει να κάνει με τον παρόμοιο νοητικό και πολιτισμικό επίπεδο. Δεν συντελείται επειδή κάποιοι το αποφάσισαν απλά για να εξυπηρετήσουν τους ιδιοτελής βραχυπρόθεσμους σκοπούς τους αλλά επειδή είχαν την παιδεία, την ωριμότητα και το θάρρος να φροντίσουν για το μέλλον των συμπολιτών τους. Και οι υπόλοιποι πιο απλοί πολίτες σιγά σιγά όταν φτάσουν στο επίπεδο των οραματιστών- σχεδιαστών καταλαβαίνουν τι έχει γίνει και τελικά πορεύονται πλέον μόνοι τους χωρίς βοήθεια από πολιτικούς συντάγματα κλπ.
Ίσως αυτός είναι και ο λόγος που αλλιώς δέχονται τις νέες χώρες οι Έλληνες, αλλιώς οι Γάλλοι κλπ κλπ. Ίσως χρειάζεται να ανατρέξουμε στις τρέχουσες αξίες του καθενός, στο πολιτιστικό και πολιτισμικό του επίπεδο και γενικά να φτάσουμε στην αρχή των πάντων που είναι η παιδεία (με την κυριολεκτική σημασία της λέξης) και πόσο ο καθένας μας την επιδιώκει στην διάρκεια της ζωής του.
Μήπως τελικά "ο σχεδιασμός και οι συνομωσίες των μεγάλων superdarkσκοτεινών και hypoυπόγειων κέντρων" απλά μας βολέυουν ώστε να μην ενεργούμαι και κυρίως να μην σκεφτόμαστε; Η πρόοδος έρχεται αν ανατρέψουμαι το σύμπαν άυριο; Η ξεκινά με την προσπάθεια να βελτιώσουμε τον εαυτό μας, να σεβαστούμαι τον συμπολίτη μας, να καλοδεχτούμαι ένα νεοφερμένο στην γειτονιά μας, να πράτουμαι πρώτοι ότι απαιτούμε από τους άλλους, αν αρχίσουμε να χρησιμοποιούμαι το μεγαλύτερο εργαλείο του ανθρώπου, το μυαλό;
Απάντηση δεν έχω, σκέψεις μοιράζομαι.
Take care now, bye bye then.
ΥΓ. identity περιμένω οδηγίες (δες mail)
Οδυσσεα
Ειμαστε στο ιδιο μηκος κυματος οπως εχουμε αμφοτεροι διαπιστωσει!
Φυσικα, το πραγματικο χαστουκι του τι σημαινει ευρωπαικη ταυτοτητα, και αυτο ακριβως που λες, το ποσα κοινα εχουν μεταξυ τους οι ευρωπαιοι το ενιωσα full throttle στην Αμερικη. Διαφερουμε παρασαγγας απο τους αμερικανους, ποσο μαλλον απο τους υπολοιπους (η διαφορα δεν εμπεριεχει κανενα στοιχειο ανω/κατωτεροτητας).
Ο κοινος ευρωπαικος κωδικας οριζεται απο τη σχετικοτητα με την οποια αντιλαμβανομαστε τον κοσμο μας.
Δεν ειναι τυχαιο επισης που στην αμερικη οι ευρωπαιοι ακουσια μαλλον τελικα καταληγουν στην ιδια παρεα, εφοσον διαπιστωνουν οτι συνενοουνται καλυτερα!
Ventura
Καλως σας βρισκουμε! Να εχετε καλη χρονια!
Το σχολιο σου ειναι μεστο, εμπεριστατωμενο, to the point και με βρισκει 100% αλληλεγγυο.
Χαιρομαι τοσο δε με τετοια σχολια που τα θεωρω δωρα! Ευχαριστω.
ΥΓ Βεντουρα μολις ηλεγξα το μαιηλ του μπλογκ στο yahoo και δεν ειδα κατι. Μηπως μπορεις να ξαναστειλεις?
Καλησπέρα.
Διαφωνώ με τα περισσότερα από αυτά που λες παρόλο που συμφωνώ με την αισιοδοξία του κειμένου σου.
Πρώτα να διευκρινήσω πως είμαι Ευρωπαϊστής, υπέρ μιας Ε.Ε. κράτους. Για αυτό τον λόγο ήμουνα ενάντια και σε αυτή την διεύρυνση.
Δεν ξέρω τι είναι ο "Ευρωπαίος" και πως ορίζεται η "ευρωπαϊκότητα" κάποιου, άλλωστε το αγνοεί και η ίδια η Ε.Ε. (επίτηδες και αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό). Σε καμία συνθήκη της Ε.Ε. δεν υπάρχει ο ορισμός του "Ευρωπαίου" και στα άρθα που ορίζουν ποιες χώρες μπορούν να θεωρηθούν ευρωπαϊκές το κείμενο είναι πολύ αφηρημένο.
Από την άλλη η Ε.Ε. ορίζει μερικές αρχές που πρέπει να τις τηρούν οι χώρες μέλη της άρα οι κάτοικοι τους. Κομβικό σημείο είναι ο 2ος ΠΠ και η ερμηνεία του. Σε αυτό το θέμα πράγματι υπάρχει ένα τοίχος που χωρίζει την ήπειρο μας στα δύο και η Ελλάδα ανήκει στις μη-"ευρωπαϊκές" χώρες.
Το αν εφάρμοσαν τους όρους και τις συμφωνίες είναι πολύ συζητήσιμο, ειδικά η Βουλγαρία. Άλλωστε το παραδέχτηκε και η Επιτροπή ότι οι δύο χώρες δεν ήταν έτοιμες.
Κάνεις λάθος που συγκρίνεις την είσοδο της Ελλάδας στην τότε ΕΟΚ με την τελευταία διεύρυνση της Ε.Ε. Ένα τεράστιο χάσμα χωρίζει το 1981 με το 2007 όσον αφορά την Ευρωπαϊκή εννποίηση. Σίγουρα όμως γίναμε μέλη επειδή είχαμε "βύσμα": την φιλία του Καραμανλή - Valéry Giscard d'Estaing.
Πολιτική ενοποίηση είναι πρακτικά αδύνατον να γίνει πλέον. Όχι μόνο επειδη είναι πολλά τα μέλη (άντε να συμφωνήσουν 27 χώρες) αλλά και γιατί η νοοτροπία της "νέας Ευρώπης" είναι εντελώς διαφορετική από αυτή της "παλίας".
Καλησπερα,
κατ'αρχας, να δηλωσω κι εγω φιλοευρωπαϊστρια και φυσικα να ξεκαθαρισω πως θεωρω προφανεις τις αρχικες σας διαπιστωσεις (περι "ποσοστου" ευρωπαϊοτητας της καθε χωρας- εφοσον τηρουνται τα αυτονοητα γεωγραφικα-κοινωνικα-οικονομικα κριτηρια δεν τιθεται βεβαια θεμα "ευρωπαισμου").
Απο την αλλη ομως, για να ειναι χρησιμη η ΕΕ ως μορφωμα θα πρεπει να εχει και την αντιστοιχη ισχυ. σε αυτην τη φαση που βρισκεται, παρα τα οσα σωστα παρατηρησατε (μεγαλα βηματα σε σχεση με το '50, και η ευρωπαικη ειρηνη δεν ειναι βεβαια κατι αυτονοητο), νομιζω οτι αυτη τη στιγμη η ενωση βρισκεται σε ενα τελμα, το οποιο και εκδηλωθηκε με την αρνηση Γαλλιας και Ολλανδιας στο ευρωσυνταγμα. φυσικα υπηρχαν και αλλοι παραγοντες που οδηγησαν στο 'οχι' (το οποιο, για να ειμαι και σαφης προσωπικα με απογοητευσε οσο και εσας-παρα τα υπαρκτα κενα του, ειναι τοσο απαραιτητο στην Ενωση που δεν μπορουσα να διανοηθω οτι θα υπαρξει βετο), ομως ως κινηση ειναι μια σαφης νυξη οτι η Ευρωπη πρεπει να σταματησει για λιγο την ξεφρενη πορεια στην οποια εχει ξαφνικα μπει τα τελευταια χρονια και να σταθει για μια ανασυγκροτηση.
Σημερα οι περισσοτεροι φιλοευρωπαιστες εχουν ταυτισει την προοδο της ΕΕ με την αμετρη διευρυνση της και με μια ανεξελεγκτη κινητικοτητα-σε ολα τα επιπεδα. ομως, κατα τη γνωμη μου παντα, αυτο που θα σημανει ουσιαστικη προοδο για την ΕΕ αυτη τη στιγμη ειναι να σταματησει λιγο και να .. «χωνεψει» την υπαρχουσα κατασταση. Γιατι αυτη τη στιγμη -δυστυχως- δεν εχει αναπτυχθει σε επαρκη βαθμο η εννοια του 'ευρωπαιου πολιτη' και της 'ευρωπαικης ιθαγενειας'. (προφανως σε αλλες χωρες υπαρχει σε μεγαλυτερο βαθμο απο,τι στην ασθμαινουσα ελλαδα, αλλα και παλι, κατα τη γνωμη μου, δεν υπαρχει στο ποσοστο που θα επρεπε). Ελλειψη και στην κοινη εξωτερικη πολιτικη.
Γενικα αυτη η αμετρη 'προοδος' δεν επιτρεπει να δημιουργηθει μια ευρωπαικη συνειδηση και οδηγει πισω ολοταχως - σε μια απλη οικονομικη ενωση, σε μια «στεγνη» ενιαια αγορα. Δεν ειναι βεβαια αυτη η Ευρωπη που θελουμε, αυτο δεν το ηθελε ουτε ο Σουμαν το ‘50. Ετσι δεν βοηθιεται κανενας, μια και δεν υπαρχει η απαραιτητη ισχυς ουτε για να ενισχυθουν η νεοεισελθεισες χωρες, ενωκαι η ιδια η ΕΕ δν μπορει να γινει ενας ισχυρος πολιτικος πολος –αντιπαλον δεος για Αμερικη ή και Ρωσια.
Εντελει λοιπον θεωρω πως ολες οι ευρωπαικες χωρες εχουν μια θεση στην ΕΕ αλλα οχι με την ανεξελεγκτη ταχυτητα που προχωρουν οι διαδικασιες σημερα (απο το ‘50 μεχρι το 2001 μετα κοπων και βασανων ηταν 15 χωρες και σε 6 χρονια εγιναν 27...!). Η Ευρωπη εχει αναγκη να αναδειξει ενα 'προσωπικο' στιγμα. οι συνεχεις διευρυνσεις μαλλον αποπροσανατολιζουν απο αυτον τον στοχο και δημιουργουν ενα ιδιαζον πολιτικο μορφωμα με ολο και πιο χαλαρους δεσμους που δεν μπορει να εχει ουτε ενιαιο λογο.
φυσικα οσο περισσοτερες οι χωρες, τοσο δυσκολοτερη και η συμφωνια- σε ολα τα θεματα, και πολυ περισσοτερο για το τοσο απαραιτητο Συνταγμα.
συγγνωμη για το 'σεντονι'..
Ιoannisk
Καλως ηλθες.
Το σχολιο σου στην εργοτελινα ηταν σημαντικος παραγοντας που με ωθησε να γραψω το κειμενο αυτο.
Επειδη πιστευουμε κι οι δυο σε μια δυνατη ευρωπη ας δουμε μηπως μπορουμε να γεφυρωσουμε το χασμα μεταξυ μας! (αν και η κοινη λογικη μου μαλλον απεχει απο τη δικη σου! - και λεω, common sense is not that common!)
Νομιζω δεν αντιλαμβανεσαι πως το σημειο κλειδι ειναι ο χρονος.
Αν και ειμαι υπερ μιας ομοσπονδης με την πραγματικη εννοια του ορου Ευρωπης, ειμαι ρεαλιστης και αντιλαμβανομαι πως αυτο την παρουσα χρονικη στιγμη και για τα επομενα χρονια δεν ειναι δυνατον!
Το να εισαι επομενως αντιθετος στην ενταξη (με ποια λογικη?, απο καθε αποψη, πολιτικη, λογοτεχνικη, μουσικη, κοινωνικη, οικονομικη οι χωρες αυτες ειναι Ευρωπη, και ο Β'ΠΠ εφερε μια αφυσικη κατασταση που οφειλει να διορθωθει!) νομιζω στην πορεια βλαπτεις την ευρωπη.
Να σου πω το πιο απλο.
Υπαρχουν δυο τροποι να γινουν τα πραγματα, νομιζω το αποτελεσμα ειναι το ιδιο και στις δυο περιπτωσεις αλλα με την παρουσα κατασταση τα πραγματα θα συμβουν πιο γρηγορα.
Με προσεχεις?
Εαν η διευρυνση δεν συνεβαινε και καναμε φοκους στην ενδυναμωση των σχεσεων των 15 εκτος του οτι θα επαιρνε Χ διαστημα, θα αφηνε εξω απο το χορο την μιση ευρωπη που θα αισθανοταν παρεισακτη και επισης θα αναπτυσσοταν πολυ μα πολυ πιο αργα!
Νομιζω αντιλαμβανεσαι οτι ενω οι προς ενταξη χωρες λαμβανανε κοινωτικα κονδυλια, οντας μελη εχουν ασφαλως πολυ περισσοτερα κονδυλια απο την ΕΕ καθως και τη δυνατοτητα να συμμετεχουν στις ευρωπαικες αποφασεις που νομιζω βοηθαει σε μια πιο ισοζυγισμενη τελικη αποφαση.
Ετσι εαν λεμε εμεναν εξω για 20 ακομα χρονια, μπορει η υπαρχουσα ΕΕ να ηταν πιο δεμενη (?) μα η διαδικασια να ενταξει τις χωρες αυτες θα ηταν το ιδιο η και περισσοτερο επιπονη μιας και οι διαδικασιες ενταξης επρεπε να εναρμονισουν τις χωρες αυτες στα ιδια στανταρντς με τις παλαιες.
Ενω τωρα μπορει μεν να φαινεται πολυ χαλαρη η ενωση, αλλα υπαρχει μια αισθηση ικανοποιησης οτι ο πλασματικος διαχωρισμος του '45 διορθωθηκε ηδη σε 3 χρονια βλεπεις η Σλοβενια απεκτησε το ευρω, και ολες οι υπολοιπες 9 παρ ολα τα προβληματα τους οδηγουνται στον ιδιο δρομο. Εστω κι αν πχ η Πολωνια η Ουγγαρια αποκτησουν ευρω το 2014 μιλαμε για ασημαντο διαστημα! Μονο 12 χρονια μετα απο την εναρξη του ουτως η αλλως! Μα δεν ειναι απιθανο?
Πριν μου πεις οτι μιλας για πολιτικη ενωση σου αντιτασσω οτι και αυτο ειναι θεμα χρονου και θελει υπομονη!
15 η 27 οι προυποθεσεις να ενωθουν πολιτικα ειναι οι ιδιες. Δεν ειναι νομιζω εξαρταται απο τον αριθμο των χωρων η πολιτικη ενοποιηση αλλα απο βαθυτερα αιτια!
Η απορριψη του Ευρωσυνταγματος(που αγαπητε μου καθοριζει πολυ συγκεκριμενα την υπαρξη ευρωπαικης ιθαγενειας) απο τη γαλλια που στηριχθηκε απο τους φασιστες-ακροδεξιους-ρατσιστες, τους αριστερους-χαμενους σε αλλες εποχες και τους σοσιαλιστες-in denial of free market economy- εχει κοινα στοιχεια! Τον φοβο του αυριο, την αγνοια και την αδυναμια παραδοχης οτι η παγκοσμιοποιηση ειναι εδω για να μεινει! Ο πολωνος υδραυλικος (που τελικα δεν πηγε στην γαλλια χαχαχ) ηταν απλως η προφαση!
Η ενοποιηση θα συμβει γιατι η παγκοσμιοποιηση ειναι πραγματικοτητα και ειναι μονοδρομος να συσπειρωθεις σε μεγαλυτερη ομαδα που αισθανεσαι σαφως οτι σε συνδεουν πολλα περισσοτερα ωστε να μην εξαφανιστεις!
Η γενια των 50-60-70 τωρα δεν αισθανονται παρα ελαχιστοι ευρωπαικη ταυτοτητα αφου οι εμπειριες τους και οι ζωες τους απεχουν ετη φωτος απο τους νεους!
Ομως οι 20-30 ρηδες διαμορφωνουν σιγα σιγα νεο κλιμα, οπως ειπαμε πανω περιπου το 1/3 αισθανεται πρωτα ευρωπαιος.
Ε, αγαπητε μου υπολογισε! Ποσα χρονια θα παρει αυτο το κυμα να γινει πλειοψηφια? 30? Ε, σε τοσο διαστημα αν ειμαστε εν ζωη συζηταμε ξανα κατω απο την ευρωπαικη μας σημαια που τοτε θα εχει νοημα διαφορετικο!
Συγνωμη για το σιδηροδρομο!
Ο ρεαλισμος θα φερει την ευρωπη μπροστα, οχι οι ιδεολογιες!
Πολυ φιλικα!
neutrino
Σ ευχαριστω πολυ για το σχολιο σου.
Μετα τον σιδηροδρομο ακριβως πανω, να κανω μικροτερο τωρα!
1ον. Οι φιλοευρωπαιστες πρεπει να εχουμε πιο ενεργο ρολο. Σας το ορκιζομαι πιστευω στην Ευρωπη και οτι δυνατοτητα (οχι πολιτικη!) εχω να συνεισφερω στο μελλον θα το κανω και αν κανω παιδια, ευρωπαιοι θα ειναι πανω απ ολα! Αν οι δικη μας η γενια δεν πρωτοστατησει να καθορισει μιαν ευρωπαικη ταυτοτητα τοτε ποιος?
Δεν ειμαι μεγαλομανης και συγνωμη αν ακουγεται πομπωδες δεν εχω τετοια διαθεση, απλως νομιζω πως πρεπει ολοι μας να συνεισφερουμε κατι!
Το ευρωσυνταγμα θα επανελθει και μια πιο ωριμη ευρωπη θα το δεχτει.
Η οικονομικη ενωση ειναι απαραιτητος παραγοντας για πολιτικη ενωση (συν αθηνα...) και η συνειδηση αναπτυσσεται τωρα που μιλαμε για τα επομενα πολλα πολλα χρονια. Υπομονη! Ο χρονος ειναι φιλος...Τον βλεπουμε τοσο εχθρικα τον καημενο γιατι μας πηγαινει προς τα θυμαρακια, αλλα τι να κανουμε! ορισμενα πραγματα παιρνουν περισσοτερο απο τη διαρκεια μιας ανθρωπινης ζωης!
Για την κεντρική ιδέα του άρθρου σου δεν θα γράψω κατεβατό. Το πως νοιώθω εγώ δεν θα νου το πει κάποια Αμερικάνικη φυλλάδα.
Απλά αν τον δεις εκείνον τον Κούντερα πες του that he's got a very limited horizon in music.
Ετσι είναι..
Ο Χρόνος και οι τεχνολογίες που
θα ελθουν θα αλλάξουν πολλά
πράγματα και λογικό είναι όλα
αυτά να φοβίζουν συγχρόνως.
Πάντως η ευρωπαϊκή ενοποίηση
έχει επιτευχθεί στο Championsleague
και τη Mουσική.
:-)
Kαλημέρα και καλό ευρωπαϊκό χρόνο ωρίμανσης...
Stefane
Eilikikrina adynatw na katanohsw to sxolio sou!
1on Kaneis den sou leei pws na niwtheis. Pws to symberanes ayto?
2on To sxolio sou peri amerikanikhs fylladas ektos tou oti einai asteio kai kakendrexes dhlwnei kai agnoia, mias kai o New Yorker einai isws to kalytero kai pio emperistatwmeno periodiko pou exw diabasei pote mou. To epipedo politismou tou einai asygrito!
Tetoio oxi mono den yparxei sthn ellada, alla oute kai prokeitai na yparksei pote! An oi amerikanoi kanane eksagwgh ton New Yorker sto exwteriko h eikona twn anthrwpwn gia thn amerikh tha allaze ardhn!
3on Anaferesai peripaiktika kai ypotimhtika gia ton Kundera pou einai isws stous top 5 megalyterous antrwpous twn grammatwn sthn eurwph (na mhn pw ston kosmo)- kai exei spoudasei kai mousikh-. Ti na pw gia to sxolio ayto... Lypamai.
Plhrhs apogohteysh agapite mou!
Ergotelina
Eurwpaikos xronos wrimanshs. Auto einai to kleidi.
PS: Diabasa ta nea gia thn epithesh sthn amerikanikh persveia...
Oi antrwpoi pou theloun na mas entaxoun sthn mesh anatolh giati ekeinoi aisthanontai etsi prepei epitelous na apomonwthoun kai na plhrwsoun pou mas stelnoun tosa xronia pisw!!!
Ti na pw... Droph.
Καλησπέρα. Στάθηκα σε ένα σημείο του σχολίου που έκανε ο μαραμένα σύκα: "γιατι ναι μεν εκλέγουμε ευροβουλεφτές αλλά μας έχουν γραμμένους στα α..ια τους όσο αφορά τους επιτρόπους και τον πρόερδο". Ομολογώ πως δεν κατάλαβα τι ακριβώς εννοούσε, αλλά ελπίζω να μην ήταν μομφή εναντίον των ευρωβουλευτών της Ελλάδος. Με την ευκαιρία αυτή ήθελα να πω πως πέρα από το γεγονός ότι δεν πληροφορούμαστε γενικά για το τι συμβαίνει στην ΕΕ, δεν πληροφορούμαστε ειδικά για την δράση των Ελλήνων Ευρωβουλευτών, οι οποίοι είναι από τους πιο ενεργούς. Και αυτό το αναφέρω ανεξαρτήτως κόμματος προέλευσης, γιατί υπάρχουν εξαιρετικές μονάδες εκεί έξω.
Πέρα από αυτά ήθελα να προσθέσω τα εξής. Ήμουν υπέρ της ψήφισης του Ευρωπαϊκού Συντάγματος, έστω και αν θέλετε για καθαρά τυπικούς λόγους. Ήξερα όμως από τότε πως δεν επρόκειτο να ψηφιστεί, και απορώ που σας σόκαρε τόσο το γεγονός. Η Γαλλία και η Ολλανδία δεν είναι οι μόνες χώρες που δεν το θέλουν, απλά οι πρώτες που έκαναν δημοψήφισμα. Το θέμα σταμάτησε εκεί γιατί και οι υπόλοιπες χώρες αντιλήφθηκαν ότι θα είχαν το ίδιο αποτέλεσμα σε ενδεχόμενα δημοψηφίσματα, επομένως το άφησαν στην άκρη για λίγο καιρό, προκειμένου να μην αποδυναμωθεί η προοπτική Ευρωπαϊκού Συντάγματος από πολλές αρνήσεις λαών.
Θέλω εδώ να πω, ότι με λυπεί το γεγονός ότι εμείς δε θα κάναμε δημοψήφισμα, αφού κάτι τέτοιο δεν ισχύει στην Ελλάδα, και είναι ένα ζήτημα που με απασχολεί εδώ και χρόνια.
Γενικά είμαι υπέρ της ΕΕ σε όλες της τις εκφάνσεις, ωστόσο δε θα έλεγα ότι θεωρώ τον εαυτό μου πρώτα Ευρωπαία και μετά Ελληνίδα. Μπορείτε να με αποκαλέσετε όπως θέλετε, όμως δεν είμαι η μόνη, ούτε στην Ελλάδα ούτε στην υπόλοιπη Ευρώπη. Και ούτε νομίζω πως είναι το πνεύμα της ΕΕ να απορροφηθούν οι κρατικές οντότητες από την ΕΕ.
Όσο για την οικονομική ένωση, στην οποία είμαι υπέρ ασχέτως των δεινών που έφερε όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στις υπόλοιπες χώρες. Δεν θεωρώ όμως ότι μπορούμε να μιλάμε για πλήρη οικονομική ένωση όσο η Αγγλία μένει κατ' επιλογή επειδή η αγγλική λίρα είναι ισχυρότερη. Ποτέ άλλωστε δεν μου άρεσε η λογική είμαστε όλοι ίσοι, αλλά κάποιοι είναι λίγο πιο ίσοι. Ειδικά όταν προέρχεται από ηγετική χώρα στο Ευρωπαϊκό προσκήνιο (και παρασκήνιο).
ΥΓ. Όσον αφορά στο χτύπημα στην Αμερικάνικη Πρεσβεία. Ομολογώ μου φαίνεται λίγο περίεργη η ευκολία που χτύπησαν την καλύτερα φυλασσόμενη πρεσβεία της χώρας - και από τις καλύτερα φυλασσόμενες πρεσβείες της Ευρώπης. Ίδωμεν.
μπράβο σου, καφενέ, για το ποστ σου. πάντα τέτοια.
Mafalda
S eyxaristw gia to sxolio. Kata vash symfwnoume.
To mono problhma me ta dhmopsifhsmata einai oti gia ena tetoio polysyntheto zhthma opws to eurosyndagma pragmatika elaxistos kosmos einai enhmeros mias kai apaitei energh symmetoxh, na diavaseis to keimeno h thn periphpsh opws eixe bgei... omws h pleionothta twn anthrwpwn den diavazei apolytws tipote kai se kanena tomea!
Kapoioes fores krinoume (oloi mas) eks idiwn ta allotria! Dhladh epeidh kapoio mikro meros tou plithysmou einai pio enhmerwmeno kai drasthrio, den symbainei to idio gia olous kai genika den katalavainw pws na enhmerwseis kosmo pou...den endiaferetai! telos pandwn!
Oson afora to anegkefalo xtyphma, epeidh h xwra mas einai ksefrago ambeli den mou kanei entypwsh pws synevei, mou kanei entypwsh pws den symbainei pio syxna me thn anorganwsia pou mas diatrexei! Tha deixei sto mellon ti synevei... elpizw na tous exarthrwsoun to syndomotero!
Polyvie
S eyxaristw poly! Poly xairomai pou sou arese, alitheia!
Έχεις δίκιο για την ενημέρωση, και για να είμαι απόλυτα ειλικρινής μαζί σου ούτε εγώ είμαι ενημερωμένη για το τι συμβαίνει στην ΕΕ. Σύμφωνοι, είχα διαβάσει το προσχέδιο του Συντάγματος και παρακολουθώ αρκετά τις νομοθετικές εξελίξεις λόγω και επαγγέλματος.
Ωστόσο θεωρείς πραγματικά πως ευθύνονται οι πολίτες που δεν ενημερώνονται? Θα συμφωνούσα μαζί σου αν υπήρχε ενημέρωση και κανείς δεν ενδιαφερόταν. Ίσως όταν -αν- υπάρξει να μην ενδιαφέρεται κανείς. Τότε όμως ας μιλήσουμε για αδιαφορία. Τώρα ας μιλήσουμε για αδράνεια. Δεν γνωρίζω για το βαθμό ενημέρωσης που παρέχουν άλλες χώρες στους πολίτες τους, οπότε δε θα μιλήσω. Ωστόσο, θεωρείς πως ψήφισαν βάσει της ενημέρωσης που τους είχε γίνει (συνολικά, όχι μια απλή προσπάθεια για το Σύνταγμα)? Η γνώμη μου είναι πως αν είχε προϋπάρξει επαρκής ενημέρωση, τότε οι πολίτες αυτοί δεν είναι έτοιμοι για μια τέτοια εξέλιξη. Αν δεν είχε προϋπάρξει, τότε το αποτέλεσμα αποτελεί μια συναισθηματική -και κατά την γνώμη μου υπεύθυνη- αντιμετώπιση των πολιτών επί του θέματος.
Όσο για το θέμα της επίθεσης στην αμερικάνικη πρεσβεία, εξακολουθώ να είμαι επιφυλακτική. Ναι είμαστε ξέφραγο αμπέλι, ναι είμαστε τυχεροί που δεν έχουμε τέτοια πιο συχνά (εν μέρει ίσως γιατί έχουμε δόξα τω Θεώ μια ιδιότυπη μορφή τρομοκρατίας σε σχέση με άλλα κράτη). Ωστόσο, σίγουρα γνωρίζεις πως η αμερικάνικη πρεσβεία δεν περιμένει εμάς να την προστατέψουμε, δεν βασίζεται σε δικά μας μέσα ελέγχου και προστασίας. Αυτός είναι ο λόγος που είμαι τόσο επιφυλακτική. Βλέπεις μπροστά από την πρεσβεία δεν μπορείς να σταματήσεις να δέσεις τα κορδόνια σου καν, πόσο μάλλον 4 πεζοί να ρίξουν ρουκέτα και να διαφύγουν και πεζοί! Συγνώμη που αλλοιώννω το θέμα του ποστ σου με το θέμα αυτό.
Periergo pragma adelfaki mou...
Pos ginetai, otan kapoios grapsei post me koinoniko-politiko periehomeno, oloi na ehoun apopsi kai na sholiazoun, eno an grapseis kati pio eidiko xafnika oloi sopainoun;;;
Epi tis ousias:
giati se apogoiteusai to sholio tou synonomatou stefanou; Kai idiaitera os pros to periehomeno tou; Na se enohlisei to yfos tou, nai, alla to periehomeno;
Exigo:
1. Dehomai thn apopsi sou oti to NY einai exairetiko periodiko. (den eho kamia idea kai den krino). Simainei auto pos oti grafoun einai kai auto exairetiko;
Na kano mia sygkrisi me ta kath'imas: me to horo mou (klassiki mousiki) asholountai apo tis dekades ellinikes efimerides pou kykloforoun kathimerina, peripou 6-8 kyrios 1 fora tin evdomada ekasti, me 3 tropous: a. me anakoinosi synaulion -kyrios oi efimerides tou DOL gia synaulies tou Megarou. b. me kritikes. c. me metafrasi arthron apo xenes efimerides kai periodika.
Sti lista auton ton efimeridon symerilamvanontai kyrios, legomenes, sovares efimerides opos Estia, Kathimerini, Vima, Ethnos, Eleutherotypia kai kapoies alles. Pos ta katafernoun aderfaki mou, na grafoun sahlamares monimos; Spania na ginei mia kritiki pou ego os mousikos na katalavo ti thelei na pei o (poiitis-)kritikos. Oi metafraseis synithos gia oti pio koinotypo mporei na yparxei, e,kai oi anakoinoseis synaulion... na 'vlogisoume ta genia mas 8se poli 5 ekatommyrion katoikon!!!). An loipon, den mporoun na vroun 1 (ENAN) anthropo na grafei pente sovara pragmata gi'auto to horo, pos tha mporesoun na vroun ikanous dimosiografous gia ta pragmatika sovara tektainomena;
To the point: kaneis den ehei to alathito tou Papa. Akoma kai to kalytero periodiko tou kosmou mporei na dehtei kritiki. (kai de hreizetai na to yperaspisteis esy oute kanenas allos).
2. Epi tou Kundera:
Epeidi kapoios einai diannooumenos kai anthropos ton grammaton, de simainei oti mporei anegxelekta na ekfrazei gnomi gia otidipote... Ki epeidi, synithos autoi oi diannooumenoi (kai DEN anaferomai eidika ston Kundera) zoun s'ena synnefaki ekei psila, poly makria apo tin pragmatikotita, merikes fores petane polles patates.
Peri tou ti einai Europaïki mousiki polloi mousikologoi kai mousikoi ehoun faei ta hronia tous gia na to exigisoun, mataios... Kai o Kundera episis ap'oti fainetai, paroti me spoudes sti mousiki kai patera mousikologo, kathos periorizei tin Europaïki kata megalo pososto.
Opote to sholio tou Stefanou peri periorismenou orizonta, de mou fainetai pleon ektos pragmatikotitas...
Ki ego apogoiteutika pou ta pires me kapoion pou exefrasai mia antitheti gnomi me to post sou.
(prosexe oti de dehomai aparaitita tis apopseis tou, alla ehei to dikaioma na ekfrastei! Me diki sou epilogi...)
Stefane
Den se katalavainw!
Pistepse me den exw oute metoxes sto new yorker oute me xreiazetai na ton yperaspisw! Gia onoma. Kai ennoeitai pws ola ta arthra den einai aparaithtws tou idiou epipedou.
Omws apokallwntas to New Yorker, "auth h amerikanikh fyllada" emperiexei polla perissotera se tesseris lexeis poso mallon an den to exeis diavasei pote!
To xerw oti polles fores diafwnoume gia th diafwnia kai mono alla nomizw to sxolio sou htan astoxo.
Epishs O Kundera kai kathe allos einai dekths kritikhs omws me enoxlei h tash mhdenismou... "kai poios einai autos pou tha mas pei!"
epomenws ki edw h apogohteush eixe na kanei me sygkekrimeno sxolio, dhladh den symfwneis? Mou kanei terastia entypwsh!
Telos, to olo nohma ths frashs tou Kundera - pou an thes, einai xekomenh apo to olo arthro pou axizei na diavasei kaneis, kai aplws dhlwnei poso shmantikh einai h prosfora ths kendrikhs eurwphs sth mousikh! Exairetika aplo!
Vasika, to arthro tou asxoleitai me to gegonos oti h eyrwpaikh logotexnia einai swstotero na mhn kathgoropoietai ethnika mias kai oi spoudaiteroi syggrafeis ephrreasthkan apo allous euewpaiouw epi to pleiston syggrafeis xepernwntas ethnika epipeda...
Mafalda
Duskoles oi erwthseis sou...
Pandws to na mhn einai h pleiopshfia etoimh gia ena egxeirhma pou apovlepei se makrino orizonda einai mallon o kanonas, den xerw kata toso mporeis na enhmerwseis antrwpous gia tetoia zhthmata otan endiaferontai gia kati poly pio kathimerino... Prepei omws na pagwsoun ola kai na zoume me to ti tha kanoume mono avrio?
Nomizw oti oi perissoteroi antrwpoi aplws einai adiaforoi kai h adiaforia exei elaxito vathmo dektikothtas...poso mallon ki otan oi politikoi einai h proswpopoihsh ths metriothtas...
Entaxei
den tha eprepe na apanthsw etsi ston 1o stefano! Sygnwmh kai lypamai!
H parormhtikothta einai dystyxws apo ta meionekthmata toy IC!
Xekathara, symfonisa me tin apogoiteusi sou os pros to yfos tou sholiou kai ohi os pros to periehomeno... (kai profanos den eheis metohes sto NY ;-)
An pragmati ishyei to:
"aplws dhlwnei poso shmantikh einai h prosfora ths kendrikhs eurwphs sth mousikh! Exairetika aplo!", o Kundera ehei -opos orthos alla me exairetika aplousteutiki logiki [ki edo eheis dikio IDc] dilose o 1os Stefanos- adiko! Dioti akoma pio apla, i Europaïki mousiki einai kati poly perissotero apo tin paragogi tis Kentrikis Europis kai ton sygkekrimmenon 2 aionon mousikis stin opoia anaferetai o MK, (apo Haydn os Schoenberg).
Kai profanos den mporei na ishyei to "Central Europe's matchless strength lay in its music" etsi akrivos opos periorizeio MK tin ennoia mousiki.
Kleinontas, na min paraleipso: i spoudaiotita tis Kentrikis Europis sti Dytiki klassiki mousiki einai dedomeni, kai de hreiazetai alli epivevaiosi apo kanena! Koinologia diladi, apo ena dianooumeno pou tha mporouse -kai tha'prepe mipos;- na mas pei kati diaforetiko...
Kali vdomada!
Post a Comment
Subscribe to Post Comments [Atom]
<< Home