I d e n t i t y C a f e

Identity Lost. 'The melancholy folklore of exile', an uncertain way to fight the arrogance of ignorance...

Thursday, July 26, 2007

Απο τις ζωες των αλλων, στον θανατο του Ulrich Mühe


Κυριακη μεσημερι με ηλιο νταλα, περπατωντας μεσα απο ενα ασυνηθιστο για την βορειο αμερικη δαιδαλωδες σοκακι βγαινουμε με την Κ. στον κεντρικο δρομο του Κινγκστον.
Η ολη ατμοσφαιρα κι η συμπεριφορα των ανθρωπων γυρω μας καλοκαιρινη κατα ενα τροπο που θυμιζει εντονα ευρωπαικο θερετρο, για λιγο με μεταφερει χιλιαδες μιλια μακρυα, μια στιγμιαια συγχηση παρεμβαλει εικονες του μυαλου στο οπτικο μου πεδιο.
Δεν θελουμε να οδηγησουμε και κατηφοριζουμε προς την λιμνη. Διπλα στο ναυτικο ομιλο του Κινγκστον εχει μια υποτυπωδη παραλια κι η Κ. εκμεταλλευεται την αφοπλιστικη εμφανιση και το χαμογελο της και παριστανει οτι ειναι μελος χωρις ποτε κανεις να τολμησει να της ζητησει ταυτοτητα η να της αμφισβητησει το δικαιωμα της να ξαπλωνει στα ψαθινα στρωματα εκει με τα μεγαλα μαξιλαρια και τα γονατα λυγισμενα σαν μεγαλα βοτσαλα να λαμπυριζουν απο τις σταγονες του ιδρωτα που κυλανε νωχελικα.
Μου μεταφραζει Ριλκε απο τα γερμανικα στα ουγγρικα και τα αγγλικα, εγω σκεφτομαι λεξεις στα ελληνικα, η αισθηση ομως διαπερναει τη μεταφραση, το νοημα προυπαρχει του γλωσσικου κωδικα, οι ωρες περνανε σιγουρα αλλα καθησυχαστικα οσο το κυμα που σκαει στην ακρογιαλια...

Κουρασμενοι απο τον ηλιο βαδιζουμε αργα το απογευμα πισω στην πολη, εχουμε χασει τη χαρη μας, ελαφρως σερνομαστε κι οι δυο, μαυρισμενοι και ζαλισμενοι αλλα ικανοποιημενοι.
Το ματι μου πιανει το ονομα του κεντρικου κινηματογραφου που προβαλει το "La tourneuse de pages" και το προτεινω στην Κ. αλλαζοντας τη ροτα μας προς το Screening Room.

Τελικα, η σειρα των μικρων συμπτωσεων στη ζωη μας ειναι επι το πλειστον αναλογη της προσοχης που δινουμε στις λεπτομερειες γυρω μας και κατα ποσο αφηνουμε σ αυτες να σχηματισουν εναν οποιονδηποτε συνδετικο κρικο αναμεσα τους.
Θυμαμαι οτι την ταινια αυτη την εμαθα πρωτη φορα στην Αθηνα το Δεκεμβρη, στα «προσεχως» προτου δω για πρωτη φορα τις «Ζωες των Αλλων». Τωρα, κανοντας βολτες στο φουαγιε βλεπω στη γωνια ενα κουτι με αφισες ταινιων τυλιγμενες σε ρολα, τρεις-τεσσερις ολες κι ολες. Η μια ειναι απο τις Ζωες των Αλλων με τον Ulrich Muhe να κοιταζει εντονα με τα υγρα του ματια να κρυβουν κατι ευθραυστο απο πισω...
Ρωταω τον ταμεια ποσο κανει η αφισα και μου απανταει απλα «παρτην, δικη σου». Βλεπω το προσωπο της Κ, να σοβαρευει. «Ξερεις, Θ, εχθες διαβασα στην Die Welt οτι ο Muhe ειναι αρρωστος, εχει καρκινο στο στομαχι, το ηξερε ηδη οταν γυριζαν την ταινια...»


Τρεις μερες αργοτερα μαθαινεται οτι ο Ulrich Mühe πεθανε, αμεσως, αστραπιαια, αμετακλητα, ανασταση δεν αναμενεται.

Συγκινηθηκα χωρις να ξερω τον ανθρωπο παρα μονο το βλεμμα του, κι η ειδηση του θανατου του – σαν την ταινια που μαθευτηκε απο στομα σε στομα – ετσι κι αυτη εξαπλωθηκε μαγικα απ’ ακρη σ’ ακρη στον μικρο πλανητη.


Και τοτε, σε ενα διαλειμα της ημερας στη ρουτινα της δουλειας μου ηρθε στο νου καθαρα και δυνατα η σκηνη της Σονατας για εναν καλο ανθρωπο, οπου ο Muhe/Wiesler ακουγοντας τη μουσικη νιωθει τα δακρυα να κυλανε στα μαγουλα του, και σκεφτομαι πως εκει τα ορια δεν ειναι πλεον ορατα, δεν ειναι μονο ο ηθοποιος που κλαιει μεσα στο ρολο του αλλα κι ο αληθινος Μuhe, ισως γι αυτο ειναι τοσο διαπεραστικη η σκηνη αυτη.
Κλαιει μαλλον και για τον ιδιο του τον εαυτο, για ολα αυτα που προκειται να χασει σε λιγο, η αβασταχτη επιγνωση της επικειμενης απωλειας ολων οσων αγαπαει, κατι το αμετακλητο και τοσο τραγικο. Ενα γλυκοπικρο δακρυ της συνειδησης για τη ζωη που εζησε και για οσα αφηνει πισω.
Τι κυκνειο ασμα...
Das ist fur Dich, Ulrich.


24 Comments:

At Jul 26, 2007, 5:28:00 AM , Blogger IdentityCafe said...

ουτε η προθανατια αναγνωριση ειναι τοσο σημαντικη τελικα μιας και το νοημα της ζωης ειναι αλλου...

 
At Jul 26, 2007, 8:06:00 AM , Blogger etalon said...

τον θεωρω μαζι με τον Μπρουνο Γκαντζ εναν τεραστιας εκφραστικης δυναμης κινηματογραφικο ηθοποιο.
Το ποστ σου ειναι γλυκο κι ευχαριστω που μ αφησες να το μοιραστω σημερα.
Η απωλεια ειναι δυσκολοχωνευτη υποθεση...

 
At Jul 26, 2007, 10:21:00 AM , Blogger Unknown said...

Πολύ συγκινητική μνήμη, πλήρης ευαίσθητου ανθρώπου σκέψη. Σας ευχαριστώ παιδιά. Μου τον γνωρίσατε λίγο παραπάνω.
Συλλυπούμαι με κατανόηση και αλήθεια.

 
At Jul 26, 2007, 11:15:00 AM , Blogger neutrino said...

υπεροχο ποστ.. απλα υπεροχο. μεσα απο τους συνειρμους και απο μικρες στιγμες μεσα απο τη ζωη σου και τις ζωες των αλλων περιεγραψες επακριβως αυτο το συναισθημα που με πνιγει κι εμενα απο χτες.
αυτη η νεα διασταση κανει την ταινια ακομη πιο συγκλονιστικη. και το βλεμμα του ακομα πιο σπαρακτικο..

 
At Jul 26, 2007, 11:29:00 AM , Blogger Valisia said...

mou arese polu. Me kurieve h diaforetikh maska pou evaze se ka8e skhnh.
Den moiazei polu e3wterika me ton Louis de Funès?Kalo tou ta3idi!

 
At Jul 26, 2007, 12:13:00 PM , Blogger Μαρω_Κ said...

Η ξαφνική απώλεια ενός αγνώστου με τον οποίον μοιράστηκες μια αίσθηση τόσο δική σου όσο και δική του, έρχεται να σε χτυπήσει στην ίδια την ρίζα της ύπαρξης.
Γίνεται με μιας γνώση της ταπεινότητας και ανακούφιση ότι ακόμα ζεις.

Φιλιά.

 
At Jul 26, 2007, 12:16:00 PM , Blogger Lorelei Am Rhein said...

Έχει αποτυπωθεί μέσα μου η συγκλονιστική του ερμηνεία και τα σκαμμένο, κουρασμένο του πρόσωπο!

Το "λυπήθηκα" ούτε καν προσεγγίζει τα συναισθήματα, που ένιωσα, μόλις το έμαθα!
Να είσαι καλά, Identity!

 
At Jul 26, 2007, 12:26:00 PM , Anonymous Anonymous said...

Muhe στα γερμανικά σημαίνει μόχθος, κόπος.
Πραγματικά σπουδαίος ηθοποιός. Δεν ήξερα ότι ήταν άρρωστος και από σένα έμαθα ότι πέθανε (κι ας είμαι Γερμανία). Όντως συγκλονιστική η ερμηνεία του. Δεν ξέρω όμως αν θα πρέπει να σταθούμε στο γεγονός ότι ήξερε πως θα πεθάνει όταν έπαιζε το ρόλο του πράκτορα. Από τη μία ίσως να ήθελε να αφήσει με την ερμηνεία του ένα κάποιο μήνυμα, όπως αυτό που λέγεται για τη σκηνή με το δάκρυ, από την άλλη ίσως να ήταν απλά ένας πολύ καλός ηθοποιός, που δεν τον ένοιαζε τίποτα περισσότερο εκείνη τη στιγμή από το να παίξει το ρόλο του με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Σε μία τέτοια περίπτωση εμείς που υποθέτουμε το πρώτο, φαντάζουμε ως κοράκια που θέλουν να απολαύσουν τον θάνατο του άλλου. Και να γεμίσουν με ένα ακόμα "κρυφό" νόημα το σεντούκι των νοημάτων τους, ασχέτως κόστους (Η ζωή των άλλων, φυσικά). Αυτή η σκέψη με κάνει να απωθήσω την πρώτη εκδοχή για τη σκηνή των δακρύων. Αλλά και να δω τη δικαίωση του τίτλου της ταινίας, ως απόηχος στο κοινό της. Το μετα-νόημά της (αν μπορώ να χρησιμοποίησω μία τέτοια λέξη).

ΥΓ: Ακόμα να έρθεις από δω!

 
At Jul 26, 2007, 1:01:00 PM , Blogger celsius33 said...

Ρίλκε στα ουγγρικά , παραλίες της αμερικής...άκουσα για το θάνατο εχτές , και δεν ήξερα ότι γνώριζε ήδη από την ταινία ..Με συγκίνησε πολύ το κείμενο σου , υπέροχο , εδώ στα πάτρια θρηνούμε από άπειρες μεγάλες πυρκαγιές. Take care !

 
At Jul 26, 2007, 4:46:00 PM , Blogger λόγια του αέρα said...

Πολύ ωραίο post.
To είπα και στον etalon,από το blog του σε γνώρισα, αν θες μπες εδώ- http://filboid-studge.blogspot.com/2007/06/hlfte-des-lebens.html, όχι, δεν είναι δικό μου blog, άκουσα όμως εκεί πριν λίγες μέρες, τον Ulrich Mühe να διαβάζει ένα καταπληκτικό ποίημα.

 
At Jul 26, 2007, 5:37:00 PM , Blogger IdentityCafe said...

Kalimera sas, allh mia omorfh mera sthn entatikh monada andi na tyrvazw se paralies...

Pws telika ta keimena pou grafontai me agaph ki oxi me to myalo einai sxedon pantote authendikotera kai kalytera...

Etalon!
-------

Agapite symfwnoume apolyta. Kai gia mena o Bruno Ganz einai ithopoios monadikos, asygritos. Ton Muhe ton "gnwrisa" sto Funny Games tou Haneke... Eixe apo tote ena vlemma kai mia ekfrash pou ton xehwrize.


Hlia!
-----
Kalimera, s euxaristw gia to shmeiwma sou kai ton kalo sou logo. Kalws na pernas ki apo edw. Ki auto to blog einai cinephil. :)

Neutrina!
---------

Se skefthka otan eida to tourneuse de pages. Kai xthes otan egrafa to post hlpiza oti tha gyrizes apo tis diakopes sou, h kapws tha to diavazes. Eimaste sta idia mhkh kymatos. Thn gnwmh sou thn ektimw poly opws xereis.
Ap oti diavazw einai alitheia oti to iksere sth diarkeia ths tainias, den to ebgala apo to kefali mou.
Se filw.

Valisia!
--------
Tha psaxw na vrw tainies tou pou den exw dei. Etsi aisthanomai oti ton timaw kalytera.

 
At Jul 26, 2007, 5:57:00 PM , Blogger IdentityCafe said...

Marw!
------
Ti sxolio!!! Ekfrazeis sto xiliosto auto pou aisthanthika me thn eidhsh...
S euxaristw!

Lucy!
------
Einai endypwsiako pws h eidhsh tou thanatou tou ephrrease tosous anthrwpous, einai nomizw exaitias autou pou grafei h marw...
Xarhka gia thn episkepsh sou! Filia!


Exiled!
--------

File, symfwnw me ta prwta pou grafeis, oxi me th synexeia omws.
Apo auta pou diavasa, o Muhe gnwrize gia ton karkino tou kairo. Fysika, se mia skhn den boreis na beis sto myalo tou allou! Swsta les pws ta dakrya tou borei na syndeondai me otidhpote h me tipote! Alla diafwnw endelws me "kryfa" nohmata klp.
Proswpika emena h skhnh ayth phre allh diastash, kai den exei kamia sxesh me th nekrofilia! (auto pws sou irthe pali???)
Den yparxei meta-nohma.
Mia ypopsia mono, pou einai ikanh sto myalo mou na toy dwsei thn antrwpinh diastash pou pragmatika exei, pera apo ta celluloids!!!

Heidelberg, august 27 (and plz cross your fingers)


Celcius!
--------
S euxaristw agapite, xairomai gia to connection pou fainetai oti exoume. Na eisai kala, syndoma ta leme ki apo konda.

Logia tou aera!
--------------

Kalws ilthes apo to kafeneio mas! Poly endiaferon auto pou mas stelneis! Perimenw molis paw spiti na to psaxw!
S euxaristw gia ta kala logia (tou aera :) :) )!

 
At Jul 27, 2007, 2:14:00 PM , Anonymous Anonymous said...

Ama to kaneis entos S/K (25-26), mporei na petaxtw (ti na petaxtw, sthn allh akrh ths xwras einai). Alla Deutera re c, me skotwneis...

 
At Jul 27, 2007, 6:56:00 PM , Blogger Caesar said...

Συγκλονιστική η σκηνη που μνημονεύεις,
της Σονατας για εναν καλο ανθρωπο, οπου ο Muhe/Wiesler ακουγοντας τη μουσικη νιωθει τα δακρυα να κυλανε....
.........................
Άφησε πίσω τις "Ζωές των άλλων" !!!
.............

 
At Jul 28, 2007, 11:21:00 PM , Blogger IdentityCafe said...

Exiled, pros to paron h pthsh einai vradinh stis 26... tha erthw syndoma apo ta merh sou pali... h air berlin exei pandws asteies times...

Caesar!
oi penhndarhdes einai oi pio eualwtoi telika...skeftomai apo tous skhnothetes/ithopoious/syggrafeis pou mou aresoun posoi efygan sta penhnda kati...

 
At Jul 30, 2007, 2:33:00 PM , Blogger Mogwai said...

o etalon με καλυψε απολυτα (κ οσον αφορα τον μπρουνο)

στεναχωρηθηκα τωρα

 
At Jul 30, 2007, 4:35:00 PM , Blogger IdentityCafe said...

Pethane o Ingmar Bergman...

Toulaxiston ezhse th zwh tou sto full...

 
At Jul 31, 2007, 3:45:00 AM , Blogger DREAM ON FUCKERS said...

O Ingmar den menei pia edw

 
At Jul 31, 2007, 10:54:00 AM , Blogger philos said...

εκπληκτικό το ποστ σου.
Δεν το είχα προλάβει να το δω, πριν γραψω και γω το δικό μου - έτσι στα γρήγορα και πρόχειρα, απλά και μόνο για να καταθέσω τις πρώτες σκέψεις που ήρθαν στο μυαλό μου με το που διαβασα την είδηση.
Είναι εκπληκτικό ότι συνέχεια ανακαλύπτω και άλλους που νιώσαν τρομερή συγκίνηση στο άκουσμα του θανάτου του. Μπορεί και όλοι όσοι είδαν αυτή την μοναδική ταινία.

Όλα αυτά τα ποστ είναι για σένα Ulrich Muhe!

 
At Jul 31, 2007, 12:37:00 PM , Anonymous Anonymous said...

Kala, peronosporos epese? Paei kai o Michelangelo Antonioni! Entaksei, 94 htan, alla oso na peis, oloi autoi oi 8anatoi se mia vdomada, e einai polloi.

 
At Jul 31, 2007, 12:48:00 PM , Blogger christoforos said...

Είδα και εγώ την ίδια περίπου εποχή την ταινία. Τη σκηνή τη θυμάμαι χωρίς μουσική..ψάχνω κινηματογράφο να την ξαναδώ.

 
At Jul 31, 2007, 3:39:00 PM , Blogger IdentityCafe said...

Pethane ki o Antonioni, mia mera meta!
Oloi mazi fainetai to apofasisane!


Mogwai

"we got your back" pou lene ki oi ithageneis edw...

R2D2

akousa mia synenteuxh tou Bergman - toso kalh - sthn opoia exhgei ton athlo tou Antonioni sto L'Avventura.
Tha grapsw peri toutou, eixe endiaferon. Kalws thn ki apo edw!

Phile

S euxaristw.
Einai etsi opws to les, o Muhe tha borouse na dwsei tosa polla akoma.
Toulaxiston o Bergman ki o Antonioni kataferan sxedon thn apolyth kataxiwsh sth zwh ayth... posoi einai autoi oi antrhrwpoi. Elaxistoi twn elaxistwn.

Exiled!
Kala den iksera an eprepe na gelasw me thn eirwnia ths eidhshs mia meras molis meta...

Chris
Kalws ton. Tha thn vreis eimai sigouros!

 
At Aug 2, 2007, 6:30:00 AM , Anonymous Anonymous said...

Sorry am late alla to keimemo einai fantastiko! H skhnh pou dakryzei sto akousma ths mousikhs tha meinei gia panta enas kinhmatografikos kai anthrwpinos thriambos!

 
At Aug 2, 2007, 3:36:00 PM , Blogger IdentityCafe said...

File, better late than never! :)
thanks!

 

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home