I d e n t i t y C a f e

Identity Lost. 'The melancholy folklore of exile', an uncertain way to fight the arrogance of ignorance...

Thursday, April 24, 2008

Συνεχεια με József, Attila


Ενα απο τα πραγματα που θυμαμαι απο την παραμονη μου στην Ουγγαρια ειναι η στενη σχεση των ουγγρων, που τουλαχιστον ετυχε να γνωρισω και να συναναστραφω, με την λογοτεχνια, μαλλον την ποιηση της χωρας τους.

Πολλες φορες εμενα με το στομα ανοικτο οταν μου απαγγελνανε στροφες ολοκληρες και ποιηματα, οχι μηχανικα, αλλα με παθος, με αγαπη - και κυριως με τη βοηθεια αλκοολ, η ισως μεθυσμενοι απο την στροβιλιζουσα δυναμη των νιατων - σε στιγμες ευφοριας και προσευχης στην ανθρωπινη δημιουργικοτητα...

Η ιδιαιτερη -ερωτικη- σχεση των ουγγρων με την λογοτεχνια τους ειναι φυσικα περιπλοκη, σχετιζεται με την ιδιαιτερη γλωσσα τους - φινοουγγρικη νησιδα στον σλαβοφωνο ωκεανο - ,την εμφυτη μελαγχολια τους, και την χαοτικη κεντροευρωπαικη τους ιστορια - αλλα ας τ' αφησουμε αυτα.

Απο τα πολλα, ενα ονομα επαιρνε χωρις εξαιρεση μυθικες διαστασεις, στο παθος με το οποιο εκφραζεται η ουγγρικη ψυχη, απο τις σπανιες στιγμες διαπιστωσης οντως της υπαρξης του εθνους ως ταυτοτητα, ως καθοριστικο στοιχειο μιας κοινης συνειδησης, αυτο του Attila József!

Δεν χρειαζεται καν ν'αγαπαει κανεις η να εχει οποιαδηποτε σχεση με ποιηση για να αντιληφθει τη δυναμη του Γιοζεφ Αττιλα. Ουτε ο υποφαινομενος διατηρει δεσμους μ' αυτο το κομματι της λογοτεχνιας, ομως οποτε τυχαινει να διαβαζω τον συγκεκριμενο, παντοτε μου μιλαει σε μια εσωτερικη γλωσσα που την καταλαβαινω και με αγγιζει.

Ο λογος λοιπον που εγραψα αυτο το κομματι ειναι ο ακολουθος:
Ακουγοντας μετα απο διαστημα την αγαπημενη μου εκπομπη σημερα στο ουγγρικο ραδιοφωνο οnline (οι εκπομπες υπαρχουν και ως podcasts), την Bossa Bom Dia απο το ανεξαρτητο Tilos Radio (εδω στα αγγλικα), εμεινα εκπληκτος ακομη μια φορα απο το ποσο αλληλενδετη ειναι η λογοτεχνια και η μουσικη στη χωρα των μαγυαρων. Ειδικα στην περιπτωση του ουγγρου ποιητη επιασα τον εαυτο μου να υπνωτιζεται και να χανεται ακουγοντας τον ακολουθο συνδυασμο: mix-tapes απο τις αρχες απριλιου, που γορταζουν την επετειο του Γιοζεφ Αττιλα (γεννηθηκε τον απριλιο του 1905), με τον DJ να εναλασσει η να παρεμβαλει ποιηματα του (που απαγγελονται τελεια απο τον Zoltan Latinovits) με υποκρουση down-tempo μουσικη σε ενα ιδιομορφο ταξιδι, μια εκπομπη ονειρο!

Εαν θελετε να κατεβασετε τα δυο ατμοσφαιρικα 'mix-tapes', παραθετω τα λινκ (right click, save link as):
Εδω το πρωτο ποντκαστ.
Εδω το δευτερο.
...και μια ευκαιρια να ακουσετε ουγγρικα, ουγγρικο ραδιοφωνο, και -ας ειναι σε γλωσσα παντελως αγνωστη- τον αγαπημενο μαγυαρο ποιητη της παραξενης αυτης χωρας...
Για ποιηματα του στα αγγλικα, ακολουθηστε τα external λινκς της Wikipedia.

(Απιστευτο, αλλα ειναι μεταφρασμενος στα ελληνικα,
απο τον Γιαννη Ριτσο (!), εκδοσεις Κεδρος)

4 Comments:

At Apr 24, 2008, 11:44:00 AM , Blogger celsius33 said...

μ αρέσουν οι προτάσεις σου γιατί μαθαίνουμε πράγματα που δε βρίσκονται πουθενά αλλού, ακούω το pods τώρα, αλλά δεν καταλαβαίνω γρι, σαν να μαι μέσα σε ταινία του Μπέλα Ταρ νοιώθω (και έχω δει μία μόνο). Υποθέτω ότι η Ούγγρικη ψυχή είναι κάτι που αν γνωρίσεις το αγαπάς και το πονάς αργότερα όπως με κάθε μικρή χώρα στην οποία έχεις αφήσει κομμάτι της ζωής σου. Μακάρι να ξαναπάω Βουδαπέστη, μια φορά είχα το 93 έκτοτε γιοκ. ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ να χεις!!

 
At Apr 25, 2008, 9:25:00 PM , Blogger IdentityCafe said...

S euxaristw Celcius gia ta kala logia! Etsi einai opws to grafeis...
Kales giortes!

 
At Apr 27, 2008, 10:40:00 AM , Anonymous Anonymous said...

HFOV rules!

 
At May 1, 2008, 10:35:00 AM , Blogger Seven Films said...

Καλή Πρωτομαγιά!

 

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home