I d e n t i t y C a f e

Identity Lost. 'The melancholy folklore of exile', an uncertain way to fight the arrogance of ignorance...

Monday, April 07, 2008

Ολα ειναι δρομος


Μολις αυτο σαββατοκυριακο παρακολουθησα ξανα την αγαπημενη μου ελληνικη ταινια. Το "Ολα ειναι δρομος", του Βουλγαρη. Ποσο συγκινητικα προσεγμενη, καλοφτιαγμενη, αυθεντικα ευαισθητη ειναι η ταινια αυτη. Τρεις παραλλαγες της Απωλειας...Ο δρομος που διανυουμε διαμεσω του Χαμου.

Το πιο περιεργο σχετικα με την ταινια αυτη ειναι οτι πρωτη φορα την πετυχα οταν ακομα ζουσα στην Ουγγαρια, στα τελειωματα των σπουδων, το 2001. Στο ομορφο δωμα της Ρ., κατεσταλμενοι υπο τη ραστωνη της κυριακατικης νυχτας να υπολειτουργουμε, ωσπου απροσμενα με την ακρη του ματιου μου πιανω εκπληκτος στη Duna TV που ειχε αφεθει να φλυαρει μηχανικα τον ελληνικο τιτλο της ταινιας του Βουλγαρη... Οι υποτιτλοι
'Hosszú úton' στα ουγγρικα κι η μουσικη με καθηλωνουν (σπανια δεν μεταγλωτιζουν εργο στην τηλεοραση)...

Θυμαμαι ποσο χαρουμενος ημουν που ολως τυχαιως η ουγγροελληνικη συμμαχια του μυαλου μου φανερωνοταν ακομη μια φορα. Σαν αερικο να περναει απ' το μικρο μπαλκονι της Ρ. με θεα τις κεραμιδοσκεπες ενος μωσαικου απο κουκλοσπιτα. Να τρυπωνει μεσω ενος πομπου και μιας ταινιας στον τριτο οροφο ενος μικρου διαμερισματος στη József utca, στο κεντρο μιας πανεμορφης κεντροευρωπαικης πολης στην οποια παρατησα συξυλο ενα μεγαλο μερος του εαυτου μου να περιπλανιεται γυρευοντας το υπολοιπο κομματι του, χαμενο σε μια μακρινη ηπειρο.
Αυτη η προσμονη της επανενωσης με τον ξεχασμενο μας εαυτο...
Τι κι αν ειναι μαλλον αυταπατη?

Οντως ειναι ολα δρομος και το 'Βιετναμ' με τη νεον πινακιδα να τρεμοπαιζει ειναι απο καιρο ετοιμο για κατεδαφιση...

7 Comments:

At Apr 8, 2008, 9:42:00 AM , Blogger Neko said...

Με μεγαλη χαρα ειδα το σημερινο σου ποστ για μια σπανια και αυθεντικη ταινια(μαλλον 3).Ηταν σαν χτες ,με τον φιλτατο pharmacist ,που μπαιναμε να δουμε την ταινια στον κινηματογραφο με μεγαλες προσδοκιες ,βασει των κριτικων που ειχαμε διαβασει*.
Βγαινοντας απο την αιθουσα τα συναισθηματα ηταν αναμικτα αλλα σιγουρα εντονα.Η καθε ταινια ξεχωριστα μας ειχε αγγιξει ,μας ειχε μαγεψει.Αφου για πολυ καιρο μετα οταν συναντουσαμε κατι που μας θυμιζε την ταινια,λεγαμε γελωντας "ολα ειναι δρομος".
Το απιστευτο βεβαια ειναι που την ειδες σε ουγγρικη version.Μπραβο παντως στην ουγγρικη τηλεοραση για την προβολη της ταινιας αυτης.

* Βεβαια καλο ειναι να μην διαβαζεις παντα της κριτικες γιατι υπαρχει μεγαλη πιθανοτητα να πεσεις σε πατατα.Βλεπε "Ο αιχμαλωτος του καυκασου" την οποια ολοι βαθμολογουσαν με ***** 5 αστερια και το μονο που αξιζε ηταν η φωτογραφια της με κατι απιστευτα ορεινα τοπια.Κατα τα αλλα ηταν παντελως αδιαφορη...Προσπαθω να θυμηθω με ποιον αλλον ατυχο την ειχα δει αυτη την ταινια...
by Neko

 
At Apr 8, 2008, 11:56:00 AM , Anonymous Anonymous said...

Με εκπληξη διαπιστωνω οτι αν και επι καιρο εχουμε ζησει σε μεγαλη αποσταση ,αυτα που μας κανουν φιλους παραμενουν ενεργα.Αυτη η ταινια ανηκει στο πανθεον μου,ειδικα το ζειμπεκικο του Αρμενη στο τελος...Με τον Neko πραγματικα μας εχει στιγματισει.Νομιζω οτι αποτελει το οροσημο της φιλιας μας καθως απο τη μερα που την ειδαμε αρχισαμε να επικοινωνουμε σε αλλο επιπεδο.
Και ερχεσαι εσυ τωρα να την αναφερεις σαν αγαπημενη σου...Ανατριχιαζω στην ιδεα οτι τιποτα δεν ειναι τυχαιο.Ολοι σε αυτη τη ζωη συναντιομαστε τυχαια αλλα κανουμε φιλους με μεταφυσικο σχεδον τροπο.Σε ξερω απο την αρχη του χρονου και δεν εχουμε μιλησει ποτε για αυτη την ταινια.Ειδικα το ΄Βιετναμ΄...
Αυτη η παρεα ειναι surreal τελειωσε.Φιλια σε identity Neko neuronas...

pharmacist

p.s.Tην ταινια θυμηθηκες η την Ρ. που κρατουσες αγκαλια?(ωχ αυτο πονεσε)

 
At Apr 8, 2008, 12:42:00 PM , Blogger Neko said...

Για οσους επιθυμουν να την δουν visit
http://video.google.com/videoplay?docid=-99518255078274727

 
At Apr 8, 2008, 4:40:00 PM , Blogger IdentityCafe said...

χαχαχα αφου οι στενοτεροι φιλοι μου απο την μεσαιωνικη περιοδο των σχολικων ακομα χρονων διαβαζουν το ιστολογιο και επικοινωνουμε θερμα μετα απο τοσα χρονια μακρυα ειναι λογος γιορτινος.

Τακη μου αρεσε παρα πολυ το σχολιο σου περι φιλιας. Ειπαμε, οι παλιες αγαπες παραμενουν σε μερος του μυαλου για παντα (η μεχρι την επερχομενη ανοια) αλλα δεν πονανε μετα απο καποιο σημειο.

Νεκο, χαχαχα μονο μαι μονο που μου θυμησες τον "καυκασο" και το περιστατικο, θα ψαξω να το βρω!!! φυσικα εγινε κι αναλογη σκεψη στο μυαλο μου οταν με την καλη Φ. ειχα δει το Εξοτικα του Εγκογιαν στο Ελλη, ποτε ηταν ρε γαμωτο, το '93-94? δεν θυμαμαι... "Αυτο ειναι τωρα καλο η κακο?"...

Μου λειπετε ρεεεεεεεεεεεεε!

 
At Apr 8, 2008, 8:36:00 PM , Blogger stereonova said...

agapimeni tainia !

 
At Apr 8, 2008, 10:20:00 PM , Blogger καλημέρα said...

Δεν την έχω δει. Να την βάλω στο προγραμμα, ε;

 
At Apr 11, 2008, 1:26:00 AM , Blogger IdentityCafe said...

mixalis e

μιας κι εχουμε πολυ λιγες καλες ελληνικες ταινιες, τουλαχιστον οσοι αγαπαμε το σινεμα συμφωνουμε γι αυτη!

Αναστασια

ναι βεβαια, αυτη και αλλες 300 ακομα LOL :):) Απο καλες ταινιες...

 

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home