H Καλπαζουσα Δικτατορια
Απορω. Ειναι ενα τρομακτικο σεναριο που εχει γινει ηδη πραγματικοτητα και δυσαναλογα μικρος αριθμος ανθρωπων ασχολειται μ’αυτο. Ο γνωστος στρουθοκαμηλισμος.
Η μετατροπη της Ρωσιας τα τελευταια χρονια σε μια δικτατορια, Οργουελιανη στα ματια μου, με βαναυση καταπατηση ανθρωπινων δικαιωματων, ελευθεριας του λογου, φυλακισεις, δολοφονιες δημοσιογραφων (σχεδον 300!) η οποιωνδηποτε τελος παντων αντιτιθενται σφοδρα στο Κρεμλινο κι εχουν καποια δυναμη επιρροης ειναι νομιζω εξισου αν οχι περισσοτερο επικινδυνη απο την ιδεολογικη δικτατορια των κομμουνιστικων χρονων.
Φυλλο δεν κουνιεται!
Δολοφονιες στο εξωτερικο (Λιτβινιενκο), καμια εξιχνιαση εγκληματων (βλεπε Πολιτκοφσκαγια), εκλογες παρωδια με εναν προεδρο δικτατορα σε ενα κομμα που ελεγχει τα παντα και χωρις αιδω ηδη πριν τις εκλογες με στομφο λεει οτι θα μεταπηδησει στην πρωθυπουργια, Γιαννης κερναει, Γιαννης πινει.
Διαβαζω επι μηνες συνεχη περιστατικα στον τυπο για γεγονοτα και εγκληματα τα οποια μου σηκωνουν την τριχα... μια Ρωσια που επανακτα τη δυναμη της οχι προς οφελος μιας δημοκρατικης αναγεννησης, μιας στηριξης σε βασικα ανθρωπινα δικαιωματα, αλλα με εθνικιστικες κορονες, μια αλαζονεια εντεινομενη απο την προσφατη μετα κομμουνιστικη ντροπιαστικη κατασταση τους. Εμπλεκονται με απειλες και μεσαιωνικες τακτικες στα εσωτερικα γειτονικων χωρων. Η Λευκορωσια του αλλου μονο ευρωπαιου δικτατορα ουσιαστικα προσαρτιστηκε, οι Βαλτικες χωρες αισθανονται απειλουμενες (προσφατως εγιναν εκτροπα στην Εσθονια σαφως δυσαναλογα της αφορμης που δοθηκε) με τον Εσθονο προεδρο να δηλωνει σημερα πως η σημερινη εικονα της Ρωσιας ειναι σχεδον καρμπον με την εικονα της Γερμανιας – της Δημοκρατιας της Βαιμαρης – μετα τον πρωτο παγκοσμιο.
Η Τσετσενια ποδοπατηθηκε τοσο βαναυσα οπως θα εκαναν ορδες βαρβαρων στην εποχη του Χριστου, και με νοθευμενες εκλογες εκλεγουν ρωσους αντιπροσωπους με 99% (το θρασος τους να εκλεγουν δικους τους σε δορυφορικες αυτονομες περιοχες/κρατιδια με 99% δηλωνει την προκλητικοτητα τους), η Ουκρανια κι η υπολοιπη ευρωπη ειναι δεσμιοι της Γκαζπρομ, κι η ρωσικη διπλωματια απειλει με πολεμο για την περιπτωση του Κοσοβου...
Πανω απ’ολα ομως διαβαζω τις τακτικες αυτης της δικτατοριας στους ιδιους τους κατοικους της Ρωσιας - φοβερο το καροτο μιας σχετικης ευμαρειας (ποιας ευμαρειας? Αν σκεφτει μονο κανεις πως μπορει να ζουσαν πριν) με το μαστιγιο της τιμωριας (παραδειγματικης!) για καθε ειδους ανυπακοη στην Ενωμενη Ρωσια, το κομμα του δικτατορα. Περιστατικα απο αλλες εποχες! Ρεπορταζ για ολη την προεκλογικη περιοδο (κι απο καιρο πριν) με κανουν να αισθανομαι οτι κινουμαστε πισω δεκαδες χρονια, εντυπωσιαζομαι πως το 2008 η ανθρωποτητα ειναι τοσο δραματικα διχασμενη, μεγαλο μερος της αρνειται ακομα να παρεχει τα πιο βασικα ανθρωπινα δικαιωματα! Τρομαζω διαβαζοντας απο διαφορες πηγες την κατασταση της Ρωσιας που ακομη και σημερα τιποτε μα τιποτε δεν ειναι αυτονοητο! Το αντιθετο μαλιστα.
Το πιο ανησυχητικο ειναι πως η Ρωσια ειχε την ευκαιρια τη δεκαετια του '90 να επενδυσει σε δημοκρατικες διαδικασιες (σε αντιθεση πχ με την Κινα που ποτε δεν πειραματιστηκε με δημοκρατικο πολιτευμα ) οι οποιες βεβαια σε μια κοινωνια υπο βαθια κριση και μεταβαση θα επαιρναν δεκαετιες να καρποφορησουν, αντ'αυτου η μεταβαση εγινε προς εναν συνδυασμο ακρατου καπιταλισμου μ'ολοενα μεγαλυτερο περιορισμο δικαιωματων κι ατομικων ελευθεριων...
Αυτο κανει πιο επιτακτικη την αναγκη συνειδητοποιησης της αξιας της προ πεντηκονταετιας αργης αλλα σταθερης δημοκρατικης ενωσης των ευρωπαικων κρατων που παρολα τα μειονεκτηματα της στηριζεται στις αξιες του Διαφωτισμου, της Δημοκρατιας και της υπερασπισης των Ανθρωπινων Δικαιωματων οπως ΚΑΝΕΝΑΣ αλλος οργανισμος η κρατος σε οποιοδηποτε μηκος και πλατος της γης, σε οποιαδηποτε χρονικη στιγμη της γελοιας ανθρωπινης ιστοριας.
YΓ Μολις σημερα, η Διεθνης Αμνηστια κρουει τον κωδωνα του κινδυνου για τις καταπατησεις βασικων ανθρωπινων δικαιωματων στη Ρωσια, η ελευθερια του λογου εκει ανηκει στο παρελθον!
26 Comments:
Φαρμασιστ επειδη σε απογοητευσα με τις εμμονες μου...
Αξιοσημείωτο επίσης ότι ΑΥΤΗ η Ρωσία που περιγράφεις θεωρείται, λόγω ορθοδοξίας "παραδοσιακή" σύμμαχος της Ελλάδας και φίλη χώρα. Αυτή, της οποίας ο πρόεδρος δήλωσε αδιάντροπα ότι αφού αναγνωρίστηκε το Κόσοβο, σειρά έχει η Βόρεια Κύπρος. Αλλά στην Ελλάδα... πέρα βρέχει. Και όταν λέω πέρα, εννοώ κατά Αμερική μεριά. Διότι ο αντιαμερικανισμός των Ελλήνων καλά κρατεί. Δε θυμάμαι ποιος είχε πει ότι ο αντιαμερικανισμός είναι ο αριστερισμός των κρετίνων. Όχι ότι κι αυτοί είναι αγγελούδια. Αλλά μέσα στον άκρατο αντιαμερικανισμό οι καταστάσεις του post σου περνάνε απαρατήρητες στο Ελλάντα. Σου θυμίζω ενδεικτικά ότι δεν είχα ξανακούσει την Οσετία όταν την ανέφερες πρόσφατα, ίσως γιατί στην Ελλάδα ασχολούμαστε μόνο με το Γκουαντάναμο. Αλλά υπάρχουν και χώρες τα Γκουαντάναμο των οποίων δεν είναι ορατά δια γυμνού οφθαλμού.
Σχόλιο-σεντόνι:
Πάντως τα πράγματα είναι λίγο πιο περίπλοκα. Η Ρωσία μετά την περεστρόϊκα πέρασε σε κατάσταση αναρχίας, επί Γέλτσιν, όπου η πραγματική εξουσία βρισκόταν απευθείας στα χέρια των ομάδων του οργανωμένου εγκλήματος, η οικονομία βρισκόταν σε κατάρρευση και η πλειοψηφία των πολιτών αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα επιβίωσης σε καθημερινή βάση. Ο Πούτιν ήρθε να βάλει τέλος σε όλα αυτά. Η χώρα επέστρεψε στη σταθερότητα, δεν κουνιέται κανείς, η οικονομία εξορθολογίζεται (αργά), η εγκληματικότητα περιορίζεται, το κύρος της χώρας ανορθώνεται κλπ, κλπ. Βεβαίως το τίμημα για όλα αυτά είναι η ουσιαστικά πλήρης έλλειψη βασικών δημοκρατικών λειτουργιών. Και το τίμημα είναι μεγάλο, αλλά οι ίδιοι οι Ρώσοι το αντιμετωπίζουν μάλλον σαν αναγκαίο μεταβατικό στάδιο.
Επίσης να σημειωθεί οτι ποτέ (*ποτέ*) σ'αυτή τη χώρα δε λειτούργησε ούτε καν στοιχειώδης αστική δημοκρατία και κάθε όργανο υποτίθεται ανεξάρτητου θεσμικού ελέγχου ήταν πάντα κάτω από την ρητή καθοδήγηση του εκάστοτε Τσάρου.
ΑΝΑΣΤΑΣΗ!!!
Δεχομαι την αφιερωση με ευγνωμοσυνη.
Χρειαζοσουν ομως και λιγο κουνημα...
Οσον αφορα την Ρωσσια και τον Πουτιν,
συμφωνω και διαφωνω ανυπερθετως!Ειναι θεμα μετρου συγκρισης.Δυστυχως η Δημοκρατια ουτε επιβαλεται ουτε εγκαινιαζεται.Πρεπει να κατακτηθει απο ενα λαο και δεν φταει κανενας Πουτιν ή Μπους.Ο Πουτιν μονο θετικο ρολο εχει αν υπολογισεις τις συνθηκες τοσο σε τοπικο οσο και παγκοσμιο επιπεδο.Δεν ειναι ομως αυτο που θα θελαμε απο ενα παγκοσμιο ηγετη. PHARMACIST
Αν αποδειξε κατι η 50χρονη ιστορια της ΕU ειναι οτι οι μεγαλες αλλαγες γινονται σε βαθος χρονου.Σημασια εχει η σωστη πορεια...
pharmacist
p.s.Δεν μπορω πια να βαλω το ονομα μου επανω.Μηχανηματα του διαβολου...
This comment has been removed by a blog administrator.
Γερασιμε
Εαν αναλυσεις καθε εξωτερικη πολιτικη ειναι ηλιου φαεινοτερο ο απροκαλυπτος μακιαβελισμος που συνανταει κανεις.
Στις πολυ μικρες χωρες οπως η ελλαδα επειδη δεν προσεχει κανεις αυτο περναει απαρατηρητο!
Δηλαδη, οταν ταυτοχρονα κατηγορει κανεις αλλες χωρες για υποκρισια κλπ κι ο ιδιος φανερα ειναι υποκριτης -βλεπε συμπεριφορα και συνεργασια ελληνικων κυβερνησεων με παμπολλα δικτατορικα καθεστωτα- ξεγυμνωνει τη μια μοναδικη ισως αληθεια, το Συμφερον.
Η Ρωσια του Πουτιν ειναι ολοενα και πιο τρομακτικη!
"Ο αντιαμερικανισμος ειναι ο αριστερισμος των κρετινων!" Καταπληκτικο!
Lazopolis!
Φυσικα ειναι περιπλοκα!
Η μεταβαση ομως σε μια στοιχειωδως αποτελεσματικη δημοκρατια ειναι μακρυς δρομος!
Τα επιχειρηματα σου δεν τα ενστερνιζομαι...
Η συγκριση δεν ειναι ισως η καλυτερη, αλλα σκεψου
1) Αυτο θα μπορουσαν να ισχυριστουν και οι 8 ανατολικες χωρες που μπηκαν στην ΕΕ το 04.
Οι κοινωνιες τους ηταν και ειναι σε βαθια κριση και η ευκολη λυση του δικτατορα δεν λειτουργησε εκει.
2) Σκεψου την Ουκρανια σε αντιδιαστολη, μια τεραστια επισης χωρα που παλευει με νυχια και με δοντια να εκδημοκρατιστει! (και πως η Ρωσια συντελεσε στο αποτυχημενο πραξικοπημα του Γιανουκοβιτς το 2004! μεχρι και τον Γιουσενκο πηγαν να δολοφονησουν, ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ) Κι αυτοι εξαιτιας του μεγεθους και της διαφθορας θα μπορουσαν να επιχειρηματολογησουν για απολυταρχισμο.
3) ΝΟΜΙΖΟΥΜΕ οτι οι ρωσοι πολιτες ανεχονται η σιγονταρουν την κατασταση!!! Δεν νομιζω οτι ειναι ετσι ομως σε μια κοινωνια που ΕΛΕΓΧΕΤΑΙ εξολοκληρου απο ενα κομμα που προπαγανδιζει μεσω δικων του ΜΜΕ και ενα κρατικο μηχανισμο που δεν αφηνει κανενα περιθωριο σε αντιρρησεις και αντιδρασεις
4) Και ο απολυταρχισμος και η βαναυσοτητα της ρωσικης δικτατοριας ξεπερναει τα συνορα της Ρωσιας! Δηλαδη απειλει εντελως απροκαλυπτα γειτονικα εθνη!!!
Τακη συμφωνω πως η δημοκρατια δεν επιβαλεται αλλα σε παρακαλω πες μου οτι αντιλαμβανεσαι τη διαφορα του υποβαθρου ας πουμε του Ιρακ(θρησκευτικος φοντεμενταλισμος, ΚΑΝΕΝΑ γειτονικο κρατος με δημοκρατια, πρωτογονισμος σε βασικα ανθρωπινα δικαιωματα οπως αυτα της ΓΥΝΑΙΚΑΣ (50% του πληθυσμου!!!), κλπ κλπ) με μια Ρωσια που (μεγαλο μερος της) ηταν σε αμεση επαφη με τον ευρωπαικο πολιτισμο, εχει τεραστια κουλτουρα στις τεχνες και τα γραμματα, γειτνιαζει με πολιτισμους που δεινουν αλλα παραδειγματα, και παρολο που η ορθοδοξια ειναι πιο κοντα στους μουλαδες, εχει εκτεθει στον Διαφωτισμο!!!
Ο πουτιν κι η ολιγαρχια του ειναι οι πιο επικινδυνοι ανθρωποι στον πλανητη αυτη τη στιγμη διοτι οδηγουν την μεγαλυτερη χωρα της υδρογειου με τεραστιο δυναμικο απο τις αξιες και τα δικαιωματα που κερδηθηκαν με απειρες μαχες ειδικα τον τελευταιο αιωνα στο σκοταδισμο της δικτατοριας και της παραπληροφορησης χωρις εναλλακτικες πηγες!!! Και δημοκρατικες κυβερνησεις παραπληροφορουνε! Αλλα διατηρεις το δικαιωμα σου να διαφωνησεις, να μηνυσεις, να δικασεις, να συγκεντρωσεις στοιχεια, να μην ΦΟΒΑΣΑΙ απο μια συνεχη απειλη, να μπορεις να την ριξεις σε ευλογο διαστημα, να απεργησεις, κλπ κλπ
διαφωνώ ότι ο πούτιν είναι ο πιο επικίνδυνος άνθρωπος στον πλανήτη αυτή τη στιγμή, αλλά σίγουρα ότι γράφεις είναι thought provoking και διέπεται από τις αρχές του ανθρωπισμού και της ήρεμης σκέψης που νομίζω σε διακρίνουν από το blog σου καιρό τώρα. Χαιρετισμούς συνέδελφε.
Κελσιε ενδιαφερομαι για την αποψη σου, γιατι διαφωνεις...
Η αμερικανικη ηγεμονια ειναι στο στοχαστρο ολων και ορθως βρισκεται υπο μια μονιμη κριτικη (πολλες φορες υπεραπλουστευτικη και αδικη) ομως φαντασου εαν στη θεση της τωρινης μοναδικης υπερδυναμης ειχαμε τη Ρωσια, η την Κινα!!! holy fuck!!! ουτε θελω να το σκεφτομαι, (και αυτο εχει ηδη συμβει με τη μιση ευρωπη υπο βαναυση σοβιετικη κατοχη για 40+ χρονια!!!
Η βαναυσοτητα που εκπεμπει η Ρωσια (αυτο που εκαναν μολις πριν ελαχιστο χρονο στην Τσετσενια,
γενοκτονια, στην οποια οχι μονο δεν θα λογοδοτησει κανεις αλλα εκτελεστηκε κι οποιος την ξεσκεπασε ) ειναι που με τρομαζει...
Οι υπολοιπο δικτατορισκοι πχ Αχμεντιντζαντ, Κιμ γιονκ ιλ ειναι μικρου βεληνεκους...η επικινδυνοτητα τους περιορισμενη...
Οι αφρικανοι δικτατορες τεινουν να καταστρεφουν ολοσχερως τη χωρα τους ταυτοχρονα πλουτιζοντας με λογαριασμους στην ελβετια, και η επικινδυνοτητα τους ειναι κωμικοτραγικη...αλλα δυστυχως για τους κατοικους της που υποφερουν δεν ενδιαφερεται κανεις...
Θα συμφωνήσω οτι διαφωνούμε:
1) Οι 8 ανατολικές χώρες που μπήκαν στην ΕΕ έχουν τελείως διαφορετική κουλτούρα αλλά και ιστορικό/πολιτικό ρόλο από τους Ρώσσους. Επίσης εξαρτώνται απ'αυτούς οικονομικά (λόγω ενεργειακών αποθεμάτων). Η κατάσταση εκεί δεν είναι πολύ καλύτερη από ότι στη Ρωσία, btw.
2)Αυτό που αποκαλείς εκδημοκρατισμό είναι κι αυτό ένα ενδιάμεσο στάδιο προς τη δημοκρατία, ένα στάδιο διαφορετικό από αυτό των Ρώσσων. Στην Ουκρανία επίσης έχει υπάρξει μια απίστευτη ροή κεφαλαίου από το φαρ ουέστ που φροντίζει την "σωστή" πορεία της χώρας.
3)Δεν είναι εύκολα μετρήσιμο το τί πιστεύουν οι Ρώσοι πολίτες, αλλά αν σικεφτείς ποιές είναι οι εναλλακτικές τους λύσεις, είναι λογικό να πιστέψεις οτι οι δημοσκοπήσεις που φέρνουν τον Πούτιν αρχηγό δεν πρέπει να απέχουν πολύ από την αλήθεια.
Αυτό που προσπαθώ κι εγώ να πώ είναι οτι σ'αυτή τη χώρα (στην οποία ο διαφωτισμός άγγιξε μόνο μια μικρή, άρχουσα και αντιδραστική μειονότητα) οι πόλοι εξουσίας είναι διαφορετικοί από αυτούς μιας αστικής δημοκρατίας. Ας πούμε, αν δεν ελέγχεις εκ των έσω την KGB, δηλαδή αν δεν είσαι θρέμμα της, δεν υπάρχει περίπτωση να σταθείς στην εξουσία παραπάνω απόδύο μερόνυχτα.
4)Έχεις δίκιο για τον απολυταρχισμό και την βαρβαρότητα. Αυτό συμβαίνει και με τους άλλους παίχτες στο παγκόσμιο σκηνικό όμως, και προς το παρόν, η Ρωσία βρίσκεται σε άμυνα (η απώλεια της Τσετσενίας θ α τους αιμορραγούσε οικονομικά π.χ. ενώ άλλες πιο αδιάφορες περιοχές τις άφησασν και αποσχίστηκαν σχετικά εύκολα).
Ελπίζω οτι συμφωνείς πάντως πως υπάρχουν ποιοτικές και ποσοτικές διαφορές ανάμεσα στην υπόθεση της Τσετσενίας (που στο κάτω κάτω είναι έδαφος υπό απόσχιση) και στα όσα συμβαίνουν στο Ιράκ και στη Μ. Ανατολή χάρη στους διαφωτισμένους δυτικούς.
Για να μην παρεξηγούμαι, δεν ισχυρίζομαι οτι το φαινόμενο Πούτιν πρέπει να διαιωνισθεί ή οτι τα εγκλήματά του πρέπει να πάρουν κάποιου είδους άφεση. Λέω απλώς οτι η καθολική του αποδοχή στη Ρωσσία (που είναι ποσοτικά ίσως πλασματική, αλλά ποιοτικά υπαρκτή) είναι ένα φαινόμενο για την κατανόηση και αξιολόγηση του οποίου πρέπει να λάβει κανείς υπ'όψιν του το πώς δουλεύει το δίκτυο εξουσίας εκεί.
Μπήκα να διαβάσω το σχόλιό σου και θυμήθηκα πως στην τηλεόραση είχε ένα ντοκιμαντέρ για την Άννα Πολιτκόφσκαγια (τη δημοσιογράφο που τη... φάγανε λάχανο).
Πήγα, το είδα και επέστρεψα να αφήσω το σχόλιο.
Η Τσετσενία μάλλον έχει ξεχαστεί. Όχι πως ποτέ ήταν επίκαιρη, βέβαια. Περιέργως (;) διάβαζα έναν ύμνο στον Πούτιν από τον Γκορμπατσόφ σ' ένα πρόσφατο ΤΙΜΕ αν δεν κάνω λάθος.
Λαζοπολις
1. Σωστα, το background ειναι πολυ διαφορετικο! Συμφωνω. Ομως στεκομαι στο γεγονος οτι η δημοκρατια ειναι μια ΔΥΣΚΟΛΗ επιλογη, με πολλες παγιδες και απογοητευσεις, και με πολυ μακρυ οριζοντα βελτιωσης διαφορων μεγεθων ειδικα σε διαλυμενες κοινωνιες. ΟΜΩΣ, εξασφαλιζει ορισμενες βασικες ανθρωπινες αξιες και αναγκες που κατα μαγικο τροπο τις θεωρουμε δεδομενες οταν τις αποκτησουμε. Ηθελα να ηξερα πως θα αντιδρουσες αν αισθανοσουν ενα πραγματικο περιορισμο των ελευθεριων σου! Νομιζω δεν μπρουμε καν να το συλλαβουμε!!!
2.Δεν νομιζω πως γινεται εκδημορατισμος στη Ρωσια. Το αντιθετο! Σε παρακαλω διαβασε και το λινκ που εβαλα απο τη διεθνη αμνηστια! Δεν τα βγαζω απο το κεφαλι μου!
Το παραδειγμα της Ουκρανιας ειναι ενδεικτικο της επιλογης ενος δυσκολου δρομου, Δεν σημαινει πως θα ειναι ροδινα τα πραγματα, ομως ειναι μια νικη της ανθρωπινης αξιοπρεπειας να μπορεις να εκφραζεσαι ελευθερα! (να σου θυμισω τα χρονια Κουτσμα στην Ουκρανια με τις εξαφανισεις και τις εκτελεσεις?)
Η ροη κεφαλαιου δεν εχει σχεση. Και στην Ρωσια ρεει κεφαλαιο. Οι Πουτιν ειναι εξαιρετοι καπιταλιστες!
3) Μα ΔΕΝ αφηνουν εναλλακτικες λυσεις!!! Σε παρακαλω καταλαβε οτι ΔΕΝ επιτρεπεουν σε κανενα σοβαρο αντιπαλο να εκφρασει να αναπτυχθει, να συμμετεχει σε αντιπολιτευση!!!
Μα γιατι εγραψα αυτο το ποστ?
Η τρομοκρατια που υφιστανται οσοι τολμουν να αντιταχθουν στον Πουτιν ειναι ανω ποταμων! Δεν μαθαινεις για αντιπολιτευση διοτι την ΦΙΜΩΝΟΥΝ! Αφηνουν κατι γραφικους για να εξυπηρετησουν το σκοπο τους!Ειναι τοσο προφανες, ανετρεξε αν θελεις σε διαφορα αρθρα στο διαδικτυο.
4. Συμφωνουμε, αλλα η Ρωσια δεν ειναι πλεον σε αμυνα και το ανησυχητικο ειναι με τετοιο πολιτευμα δεν ξερουμε που θα καταληξει.
Κανενα μερος δεν ειναι ιδιο, σαφως υπαρχουν διαφορες.
Χαιρομαι για τη συζητηση. Απλως πιστευω πως πρεπει να ειμαστε πολυ πιο επιφυλακτικοι και αυστηροι με την νεα απολυταρχικη ρωσια... Ειμαστε μονιμως καρφωμενοι σε διαφορα στερεοτυπα και δυστυχως συμβαινουν παρα πολλα αλλα γυρω μας!
basik
Το τρομερο ειναι η ΕΥΚΟΛΙΑ με την οποια συντελουν τετοιες πραξεις! Δηλαδη η δολοφονια της Πολιτκοφσκαγια και ΠΟΛΛΩΝ αλλων, η δολοφονια του Λιτβινιενκο στην Αγγλια με ραδιενεργεια!!! (ουαου! ασυλληπτο!)
η προσπαθεια δολοφονιας του Γιουσενκο με διοξινες! (μα ποιο θα ειναι το επομενο βημα!!!) κλπ κλπ (κλεισιμο του βρετανικου συμβουλιου στην Α. Πετρουπολη), ΑΡΝΗΣΗ διεθνων παρατηρητων για εκλογες κλπ ...
φυσικα η Τσετσενια εχει ξεχαστει!
Ο πουτιν εξυψωνει τον ρωσικο εθνικισμο μετα απο την τεραστια επιπονη πτωση...δεν μου κανει εντυπωση για Γκορμπι...
Για οποιον ενδιαφερεται, ο New Yorker (το ιδιο περιοδικο που αποκαλυψε και τα εγκληματα στο Γκουανταναμο) ειχε πριν ενα χρονο ενα φανταστικο αρθρο για τη Ρωσια του Πουτιν (ακολουθησαν και αλλα με τελευταιο τις προσφατες εκλογες νοθειας) το οποιο παραθετω
Εδω: Kremlin INC.
This comment has been removed by a blog administrator.
Αύριο κληρώνειειειει...
σε χαιρετώ. Με παρέμπεμψε ο Γεράσιμος στο μπλογκ σου και χαιρομαι γι αυτό. Κοιτα να δεις που στην Ελλάδα πολλαπλασιάζονται οι κρεμλινολόγοι. ωραίο κειμενο και τεκμηριωμένο. εχω κι εγω ένα λίγο διαφορετικό, αλλά όλοι στο ίδιο συμπέρασμα καταλήγουμε
Χαρηκα, να τα λεμε
ριτς
Δεν θα προσποιηθώ ότι ξέρω πολλά πράγματα για το τί συμβαίνει στη Ρωσία, όμως το άρθρο που διάβασα σχετικά με το θέμα αυτό στο "http://www.counterpunch.org/whitney12052007.html" είναι αρκετά ενδιαφέρον.
Συμφωνώ γενικά ότι στη Ρωσία του σήμερα τα πράγματα δεν φαίνεται να είναι δημοκρατικά, και όλοι έχουν ξεχάσει την Τσετσενία κτλ.
Επίσης όμως, δεν θεωρώ ούτε τις ΗΠΑ ιδιαίτερα δημοκρατικές στο να αφήνουν τους πολίτες της να εκφράζονται ελεύθερα. Μπορεί να κρατούν κάπως καλύτερα τα προσχήματα, και αν κάποιος μπορέσει να μπεί σε κύκλους με πρόσβαση σε ΜΜΕ γλιτώνει την εξαφάνιση και τη θανάσιμη δηλητηρίαση. Πράγματα όμως έτσι κι αλλιώς απαράδεκτα για μια χώρα που έχει παράδοση αιώνων πια στην ελευθερία, που μάλιστα προσδιορίστηκε με τους 2 μεγάλους πολέμους της από την αναζήτηση αυτής της ελευθερίας (ανεξαρτησία από την Κοινοπολιτεία και απελευθέρωση των αφρικών σκλάβων στο έδαφός της), και που ευαγγελίζεται την ελευθερία της έκφρασης όχι μόνο στο έδαφός της αλλά και παγκοσμίως. Όμως, για παράδειγμα, τί ακούγεται σε αυτή τη χώρα για την εσωτερική τρομοκρατία? Τίποτα απολύτως, και όποια μαζική ασχήμια συμβεί, συνήθως "φορτώνεται" σε κάποιον "τρελό" που ζώστηκε εκρηκτικά και μπήκε στο εμπορικο κέντρο, στο σχολείο, στο πανεπιστήμιο για να εκδικηθεί την ομορφούλα που του κάνει ναζάκια ή τους συμφοιτητές που τον κοροϊδεύουν για τα σιδεράκια. Και το θέμα αυτό δεν αφορά καν ελευθερία της έκφρασης, πρόκειται για πλαστοποίησης της ίδιας της αλήθειας.
Δεν ξέρω γιατί επιλέγω να συγκρίνω τη Ρωσία με τις ΗΠΑ, και σίγουρα δεν εκτιμώ καθόλου τις πρακτικές του πρώην KGB Πούτιν. Απλά ας παραδεχτούμε ότι έδωσε παλι στο Ρωσικό λαό την αξιοπρέπεια που είχε χαθεί, όπως αναφέρθηκε και πιό πάνω. Και ότι αυτές οι πρακτικές είναι ο κανόνας σε όλες τις "μεγάλες" και "δυνατές" χώρες.
Μάγδα
Magda
Nomizw oti den ginetai na sygrineis thn Amerikh me th shmerinh Rwsia.
Safws oi Hnwmenes Politeies einai dhmokratikes, kai safws oi polites edw ekfrazondai eleuthera!!!
Den yparxei kamia amfivolia gi auto!
To oti kathe koinwnia syberiferetai me ena tropo pou borei na mhn einai katanohto stous katoikous mias allhs xwras (px h apextheia twn amerikanwn pros socialistikes praktikes) den shmainei oti den yparxei dialogos h eleutheria logou h dhmokratia!
H Dhmokratia den einai teleio politeuma kai safws se KATHE xwra tha vreis pragmata pou den leitourgoun opws tha eprepe.
Alla h dynatothta eleutherhs gnwmhs kai kritikhs se opoiondhpote einai dedomenh stis perissoteres dytikes koinwnies!
Dyskoleuomai poly na odhghthw se syberasmata pou grafeis...
Ti shmainei eswterikh tromokratia?
Den katalavainw katholou ti theleis na peis!
Oi thanatoi sta kollegia safws einai dhlwtiko mias pathogeneias alla TI sxesh exei auto me th dhmokratia? Kamia! Den trwne perissotero koutoxorto edw apo thn Ellada, th Gallia h thn Iapwnia. Osoi endiaferontai (ki einai polloi) psaxnoun tis aities ths allogisths vias stous neous... Pou vleipeis apokrypsh alhtheias? Ti sxesh exei ayto me th diktatoria tou Putin???
Esy vlepeis thn "axioprepeia" giati auto sou poulaei to Kremlino. Ean diavaseis to teleutaio teuxos tou Economist se ti deinh thesh vrisketai h Rwsia tha deis poso eualwth einai auth h xwra...
Koitaxa to arthro pou proteineis. Den nomizeis oti einai arketa radical? Den ton xerw ton arthrografo alla apo to yfos tou kai thn istoselida me tis protaseis tou prepei den vrisketai sto meson...
Rits,
e, oxi kai kremlinologos, o skopos htan na strafei to vlemma kai se alla themata, elaxe h rwsia giati parathrw xronia th statherh poreia ths pros mia diktatoria perityligmenh me mia hardcore ekdoxh kapitalismou.
Thanks for the comment! Diabasa to arthro sou sthn K! :)
Megalokopela
Ti klhrwnei... shmademeno htan :)
Θα πρότεινα να δείτε την ταινία Arlington Road, περί εσωτερικής τρομοκρατίας.
Επίσης, ο Κώστας μου έλεγε προχθές για τις περιπέτειες του Eminem σχετικά με το Dead Presidents.
Δεν πάω τον Πούτιν, αλλά είμαι επιφυλακτική με όλους τους επικριτές των ηγετών "ξένων" χωρών.
Και αλλού γίνονται ασχήμιες (βλέπε Κίνα των Ολυμπιακών Αγώνων) και δεν ασχολείται κανένας. Γιατί λοιπόν μας απασχολεί τόσο η κατάσταση των ελευθεριών και της δημοκρατίας στη Ρωσία? Γιατί σωπαίνουν όλοι για τις απείρως χειρότερες συνθήκες στην Αφρική και στη Λατινική Αμερική? Δεν πείθομαι ότι τους/μας πειράζει τόσο διότι είναι Ευρωπαϊκό έδαφος...
Mάγδα
Μαγδα για ενα λεπτο.
Δηλαδη για να εισαι επικριτης ενος δικτατορικου καθετωτος πρεπει ταυτοχρονα να ασχοληθεις και με ολες τις αλλες δικτατοριες του πλανητη????????? Καταλαβαινεις ποσο προβληματικο ειναι το επιχειρημα σου?
Αυτο οδηγει σε παραλυση!
Το οτι επελεξα να ασχοληθω με την απολυταρχια στη ρωσια ΔΕΝ σημαινει πως δεν αντιλαμβανομαι τη μορφη των καθεστωτων στην Κινα, την αφρικη, τη λατινικη αμερικη!!!!!!!!
Μπορεις αν θελεις να ασχοληθεις με την Ζιμπαμπουε, την Μπουρμα, η τη Βενεζουελα! Αυτο καλο ειναι!
Η Δημοκρατια ειναι σημερα στο χειροτερο σημειο της απο το 1993 με στοιχεια που διαβαζω απο το Foreign Policy.
Με ενδιαφερουν να βλεπω πραγματα που μου μαθαινουν κατι νεο, αλλα σου επισημαινω οτι η πηγη της πληροφοριας παιζει μεγαλο ρολο, η δυνατοτητα προπαγανδισμου και χειραγωγησης μιας αποψης ειναι προαιωνια ανθρωπινη τακτικη.
Εαν δεν εχεις ζησει στις ΗΠΑ δεν μπορεις να μιλας για εσωτερικη τρομοκρατια βασιζομενη σε μια ταινια.
Υπαρχουν δυνατα θεμελια δημοκρατιας εδω και παρολη την αναστατωση της μετα 9/11 εποχης με την ταση των νεο-συντηρητικων να δημιουργησουν διαφορους μηχανισμους παρακολουθησης υποπτων, η αντισταση και η κριτικη απο τεραστιο μερος των ΜΜΕ και του κοσμου ακριβως εξασφαλιζει τις βασικες ανθρωπινες αξιες και ελευθεριες!!!! Οσες ασχημιες εχει κανει η κυβερνηση Μπους εχουν αποκαλυφθει απο ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ μεσα ενημερωσης με τις γνωστες επιπτωσεις να εχει δημοτικοτητα στο <30% και να θεωρειται ο χειροτερος προεδρος του 20ου αιωνα. Αντιλαμβανεσαι τη διαφορα? ΔΕΝ υπαρχει συνενοχη οπως στη Ρωσια η την Κινα!!!
(σκεφτομαι οτι μπορω κι εγω να γυρισω ταινια για παρομοιο θεμα σε οποιαδηποτε χωρα εαν το δειγμα μου ειναι ασυτηρα επιλεγμενο απο ανθρωπους στο περιθωριο της κοινωνιας, με αλλη νοοτροπια και ατζεντα)
Θάνο, έχεις δίκιο πως δεν μπορώ να κρίνω σωστά. Ο Πούτιν είναι δικτάτορας, κλαδεύει κάθε αντίθεση άποψη, και η κάποια βελτίωση τις οικονομίας που έχει καταφέρει δεν αποτελεί άφεση για τις αμαρτίες του.
Μάλλον η αντιπάθειά μου προς την Αμερική (ΗΠΑ) μπερδεύει την κρίση μου μερικές φορές. Οφείλεται (η αντιπάθεια) σε μεγάλο βαθμό στον "αυτο-διορισμό" τους ως παγκόσμιο κριτή όλων των κρατών, συμμάχων τους και μη. Έτσι απορρίπτω πολλές δραστηριότητές και "Ειρηνευτικές Πρωτοβουλίες" τους.
Σίγουρα κάποιος που θέλει να κάνει το καλό δεν μπορεί να κάνει όλα τα καλά ταυτόχρονα, και πρέπει να θέσει μια ιεράρχιση, όμως με ενοχλεί ο τρόπος που επιλέγουν να θέσουν αυτήν την προτεραιότητα και το τί επιλέγουν να αγνοήσουν. Πολύ περισσότερο δε, όταν οι ίδιοι και η επαρμένη πολιτική τους έχει δημιουργήσει πολλά από τα καθεστώτα που τώρα προσαθούν να τιθασεύσουν.
Φιλιά από τον ηλιόλουστο αλλά εν αναμονή της επόμενης χιονόπτωσης Πειραιά.
Μάγδα
Φιλια πολλα!
πολυ ωραιο αρθρο του
http://sraosha.blogspot.com/
που εχει σχεση και με την εννοια δικαιου!
Post a Comment
Subscribe to Post Comments [Atom]
<< Home