I d e n t i t y C a f e

Identity Lost. 'The melancholy folklore of exile', an uncertain way to fight the arrogance of ignorance...

Saturday, December 09, 2006

Η φωτογραφια

Ευτυχως που η ρουτινα της καθημερινοτητας διακοπτεται απο διαφορα ευτραπελα γεγονοτα που μας κανουν προς στιγμην να ξεχνιομαστε.

Τυχαινει να βρισκομαι με αλλον ενα ελληνα συναδελφο στη δουλεια, παιδι μαλαμα, αξιεπαινος, μεγαλωμενος σε μικρο χωριο της βορειου ελλαδας στα συνορα οπου χωρις κανενα ιδιαιτερο οικογενειακο υποβαθρο καταφερε να ξεχωρισει και να αξιοποιησει τις ικανοτητες του, εκανε γερες σπουδες στην Αγγλια και στην Αμερικη και ετοιμαζεται παραυτα να συνεχισει τη σταδιοδρομια του στον Καναδα.

Ηξερα οτι ταλαιπωρουνταν κοντα δυο μηνες τωρα με την ελληνικη πρεσβεια σχετικα με την απαραιτητη ανανεωση του διαβατηριου. Ο Φ. περασε δυσκολες ωρες με το θεμα αφου τον πιεζει ο χρονος, χρειαζεται να ταξιδεψει και αρχικα του απορριψανε την αιτηση - τους πηρε μερικες βδομαδες να τον ειδοποιησουνε - μιας κι η φωτογραφια δεν τηρουσε τις προδιαγραφες.

Σημερα τον ειδα μες στην καλη χαρα! Χαμογελο ως τ' αυτια! "Το πηρα επιτελους" μου λεει, αλλα εκει σκοτεινιασε και με ρωτησε με αγωνια. "Ρε συ ετσι ειναι και το δικο σου για κοιτα". Και μου δειχνει τη φωτογραφια στην τελευταια σελιδα που για καποιο λογο ειναι ασπρομαυρη (αν και την ειχε βγαλει εγχρωμη) και πολυ σκοτεινη με μαυρες σκιες κατω απο τα ματια του, και γενικα τελειως παραμορφωμενος.

Με επιασαν νευρικα γελια διοτι μου ηρθε στο μυαλο αμεσως ο ...Νοσφερατου!





Ειλικρινα, η φωτογραφια ειναι οχι μονο απαραδεκτη (απορω πως θα την δεχτουν στα συνορα, εκτος του οτι θα τρομαξουν), αλλα αποτελει και καλλιτεχνικη παρεμβαση ως tribute στην ομωνυμη βουβη ταινια του 1922! Ομολογω πως ο Φ. δεν εκτιμησε τη σταση μου, ηλπιζε να τον καθησυχαζα αλλα εγω το χαβα μου, να τον λεω Νοσφερατου και να γελαω, στον κοσμο μου...

Γυριζοντας σπιτι πηγα να την πληρωσω ασχημα για τη συμπεριφορα μου. Η θερμοκρασια στους μειον δεκα, ο δρομος γυαλι, σαν πειραμα φυσικης στο λυκειο με τριβη μηδεν να περναω κοκκινο φαναρι σε κεντρικη διασταυρωση κυριος - χαιρετωντας τους διπλα (πως σταματησαν?)- με φρενα και τετρακινηση να αποτελουν αχρηστες λεπτομερειες...

Ετσι σου παγωνει το χαμογελο! Με τις υγειες μας!

9 Comments:

At Dec 9, 2006, 11:38:00 AM , Blogger Odysseas said...

Πάντως και η φωτογραφία που έβγαλα πέρυσι που χρειάστηκε να πάρω καινούρια βίζα για Αμερική είναι άστα να πάνε!

Για τα ελληνικά διαβατήρια δεν ξέρω ακόμα, θα κάνω το πείραμα σε λίγο καιρό που θα πάω να βγάλω καινούριο.

Όσο για την οδήγηση σε πάγο είναι ένα πρόβλημα. Γι'αυτό άλλωστε η ελληνική πολιτεία φροντίζει να μας εκπαιδεύει κατάλληλα, διατηρώντας την επιφάνεια των ελληνικών δρόμων σε κατάσταση παρόμοια με παγοδρομίου. Οπότε αν πιάσει ποτέ πάγος δε θα έχουμε πρόβλημα! ;)

 
At Dec 9, 2006, 2:50:00 PM , Anonymous Anonymous said...

Τι να πώ και εγώ η έρμη ,για τα βάσανα που τραβάω απο την γραφειοκρατική μέγαιρα και αυτό απο την στιγμή που πάτησα το ποδάρι μου στην Ελλαδίτσα.Πριν ενάμησι χρόνο έκανα ανανέωση το διαβατήριο μου στην Μαδρίτη(μου κόστησε πολλα περισσότερα από όσο αν το έκανα στην Ελλαδα)και τώρα πρεπει αν πληρώσω αλλα τόσα για να βγάλω καινούργιο.
Και να ήταν μονο αυτά!! έτσι όπως πάνε θα μου πάρουν πισω και αυτό που έχω...λέω να είμαι άπατρης απο εδώ και πέρα.
Καλά κάνει ο φίλος σου που πάει στον Καναδα γιατί θα μπορούσε να κάνει κάτι χειρότερο,να επιστρέψει στην Ελλάδα ,στην χώρα της απάτης και της μετριότητας.

 
At Dec 9, 2006, 10:27:00 PM , Anonymous Anonymous said...

Η ιστορία με τα διαβατήρια είναι στημένη. Δήθεν οι φωτογραφίες δεν έιναι καλές αλλά ο στόχος για τις καθυστερήσεις είναι να μην μπορούμε εύκολα να το σκάσουμε από την χώρα...

 
At Dec 11, 2006, 12:26:00 AM , Blogger arwen said...

μεγαλο μανικι η ιστορια,εντος και εκτος συνορων!Εντος,το νεο διαβατηριο θελει και νεα ταυτοτητα,για την οποια πρεπει να στηθεις στην αστυνομια με νουμερο στις 6.00πμ για να τελειωσεις,ισως,στις 11...Και εννοειται για απλη αντικατασταση,οχι μετα απο κλοπη-απωλεια...Εκτος συνορων,φιλη στο Παρισι δεν εχει καταφερει απο τον Ιουλιο να ανανεωσει διαβατηριο!
btw,δεν ειναι αισθητικως αθλια τα νεα διαβατηρια?

 
At Dec 11, 2006, 7:07:00 AM , Anonymous Anonymous said...

Thelw na shmeiosw oti to sygkekrimeno blog apospasma einai deigma psyxwtikhs grafhs..apo oti fainetai oi loipoi syggrafeis twn anwthen comment agnoontas to gegonos meirasthkan tis kakotyxies tous me ta diabathria...epistrefontas omws sthn psyxwsh, h sysxetish kai poio sygkekrimena h apeikonish tou Nosferatou, oxi mono san skepsh alla kai san dhmosiopoihmenh praxh sto internet, ofeilei na prokalesei anhsyxia stous anagnwstes tou blog kai poly perissotero ston syggrafea. Xwris amfibolia oi fwtografies einai psyxedelika asteies, den pauoun omws na einai prwimo shmadi psyxopathologias!

 
At Dec 11, 2006, 2:45:00 PM , Anonymous Anonymous said...

Λοιπόν με τόσα που ακούω δεν βγάζω διαβατήριο...α παπα
Θα εξασκηθώ στην τηλεμεταφορά ή μπορεί να ανακαλύψω καμμιά "χωροπύλη" και να λύσω το πρόβλημα....

 
At Dec 11, 2006, 6:44:00 PM , Blogger IdentityCafe said...

Sxwrate me gia ta greeklish!

O neuronas to epiase to nohma!
To na koitas fwto filou sou kai na vlepeis to Nosferatu apotelei to anyshxhtiko shmeio idiws ean einai h prwth kai h monh skepsh pou kaneis! :)

Ody
exoun symvei hrwikes pagodromies, anarwtiemai pote tha ginei to kako.

Sykalaki
H ellada mas paidevei giati mas agapaei (asteievomai)

Parafwne
Den to eixa skeftei! Isws giati exw diakopsei sxeseis me thewries synomwsias. :)

Arwen
Anaferesai profanws sthn arxaioplhxia twn esw selidwn.
Den borw alles xlamydes pia...H moderna ellada einai anekdoto?

Livana
Se parakalw eidopihse me gia th xwropylh giati exw sixathei na bgazw eishthria kai na proeitoimazw taxidia 6 months in advance...

Neurona, h dioratikothta sou einai proklhtikh. Epeses diana.

 
At Dec 11, 2006, 10:14:00 PM , Anonymous Anonymous said...

...παραλίγο να το ξεχάσω,μου άρεσε περισσοτερο ο νοσφεράτου του χέρτζοκ

 
At Dec 12, 2006, 2:21:00 AM , Anonymous Anonymous said...

Kαλα συκο, ειπες τη λεξη κλειδι, σε ασπαζομαι βιρτσουαλι!!!
Herzog = Διανοια!

Ειδικα το ντουετο Herzog-Kinski ειναι κατι το απεριγραπτο! Δεν υπαρχει τιποτα παρομοιο στην ιστορια του σινεμα.

"Ich wünsche mein operaaaaaaaaaaa!"

 

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home