I d e n t i t y C a f e

Identity Lost. 'The melancholy folklore of exile', an uncertain way to fight the arrogance of ignorance...

Wednesday, November 15, 2006

Five Easy Pieces


Μου αρεσουν οι συμπτωσεις. Πολλες φορες μου βγαινουν σε κακο, παρολ' αυτα εκ των υστερων παντα τις θυμαμαι με καποια τρυφεροτητα, ακομα και τις πιο σκληρες. Συνηθως ομως χρησιμευουν ως αλλος ενας σελιδοδεικτης της μνημης.

Τον οκτωβρη μια απο τις ταινιες που μου κινησε την περιεργεια ηταν το "Five easy pieces" του Bob Rafelson με τον Jack Nicholson στην πρωτη ισως ταινια που τον καθιερωσε ως εναν απο τους σημαντικοτερους ηθοποιους των τελευταιων δεκαετιων. Η ταινια ειναι του 1970 αλλα ειναι timeless οπως καθε αριστουργημα.
Ειναι τοσα πολλα τα πραγματα και οι δημιουργιες που αξιζουν την προσοχη μας με την πλειονοτητα να μας διαφευγει
καθημερινα μεσα σε ολη την παραζαλη της καθημερινοτητας και τον ανοητο θορυβο γυρω μας.

Λιγες μερες αργοτερα γυριζοντας μια πεμπτη βραδυ στο σπιτι απο εξοδο, πρεπει να ηταν 11 το βραδυ, ανοιξα το χαζοκουτι. Ενω παρακολουθω ενιοτε τον
Stewart στο Comedy Central εκανα για απροσδιοριστο λογο ζαπινγκ και πεφτω αναυδος στο τελος του Seventh Seal του Bergman. Φυσικα παγωσα διοτι 1ον η αμερικανικη τηλεοραση δεν δειχνει παρα εξαιρετικα σπανια ξενες ταινιες και 2ον δεν δειχνει παρα εμπορικες ταινιες κυριως στα βασικα καλωδιακα προγραμματα. Μετα απο το out of body experience να βλεπω υποτιτλισμενη ταινια και ακουσον ακουσον Bergman, καθομαι στη γωνια του καναπε μου ακινητος μπας και διαταραξω την ανωμαλια της στιγμης και χαθουνε ολα.
Αφου τελειωνει η ταινια και χτυπαω παλαμακια διαπιστωνω πως προκειται περι μπεργκμανικης βραδιας
αφου ακολουθει μια σπανια συνεντευξη του σκηνοθετη σε αμερικανο δημοσιογραφο (Ντικ Καβετ) το 1971. Αν και ημουν αλοιφη ο παραλογισμος του σκηνικου με αποτρεπει απο το να κοιμηθω. Καθομαι λοιπον να την παρακολουθησω. Σε καποια στιγμη μετα το περας μιας σκεψης τον ρωταει ο Καβετ, ποια ταινια ειδε προσφατως που του αρεσε η του εικανε εντυπωση. Και λεει ο Β. : Five Easy Pieces!

Καθε τριτη βραδυ δειχνουν ταινιες σε ενα απο τα κεντρικα σινεμα της πολης στο πλαισιο ενος film seminar που διοργανωνεται απο το πανεπιστημιο και σημερα που πηγα σχολιασανε και δειξανε το… five easy pieces...
Στη μεγαλη οθονη νομιζω προσφερει ακομα μεγαλυτερη ικανοποιηση αφου ο Τζακ τα δινει ολα ως ασωτος υιος και οσοι δουν την ταινια θα καταλαβουν περι τινος προκειται.

review but i suggest you see it first!

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home