I d e n t i t y C a f e

Identity Lost. 'The melancholy folklore of exile', an uncertain way to fight the arrogance of ignorance...

Saturday, September 22, 2007

Η απωλεια της στιγμης

Οταν πριν λιγες εβδομαδες με επισκεφτηκε αναπαντεχα ενα ζευγαρι απο μια προσφατη γνωριμια σε ευρωπαικη πρωτευουσα μεσα σε 24 ωρες ηξερα οτι θα επρεπε να πιεσω πολυ τον εαυτο μου ωστε να μην εκνευριστω σε βαθμο να μην θελω να τους ξαναδω στα ματια μου.

Ενα ομως πραγμα μου εκανε τη μεγαλυτερη εντυπωση. Οχι η φθηνια, η αφελεια, η εκμεταλλευση της φιλοξενιας... αλλα η συνεχης, αδιαληπτη, επαναληπτικη φωτογραφιση των παντων! Μιλαμε για εκατονταδες φωτογραφιες την ημερα, καθε τι του φαινοταν αξιο αποτυπωσης στην νεα του ψηφιακη καμερα, απο φορτηγα στο δρομο (με επιφωνηματα θαυμασμου, λες κι ηταν 6 χρονων) μεχρι ενας απλος περιπατος τετραγωνου να του παιρνει περιπου 20 λεπτα, τραβωντας αλλες δεκαδες φωτογραφιες του οτιδηποτε. Θα μου πει κανεις. Τι σε πειραζει?

Στην αρχη μου φανηκε μαλλον αστειο, το γεγονος οτι δεν καταλαβαινα γιατι φωτογραφιζει χωρις κανενα φιλτρο, χωρις καμια εμφανη επιλογη οτιδηποτε του φαινοταν αξιο λογου (τα παντα). Στη συνεχεια ομως αυτη ακριβως η μανιακη φωτογραφηση (πρεπει επισης να πηρε τουλαχιστον 300 φωτογραφιες της κοπελας του, με τις ιδιες αντιδρασεις καρμπον) εγινε ακρως ενοχλητικη διοτι ειχαμε μονιμως καποιον στην παρεα ο οποιος δεν συμμετειχε, αλλα παρατηρουσε.


Εκει ακριβως ηταν τελικα το προβλημα. Με ενοχλουσε αφανταστα πως καποιος πηγε διακοπες σε ενα καινουριο μερος και αντι να ζησει τις Στιγμες , και να συμμετεχει στην ροη των πραγματων και την παρεα με την οποια βρισκοταν, αποστασιοποιηθηκε πληρως, και επελεξε να αποτυπωσει σχεδον καθε χρονικη περιοδο στην οποια εζησε εδω για να βλεπει στο μελλον αυτο που ΔΕΝ εζησε!

Η σκεψη αυτη ενος τοσο αποστειρωμενου μυαλου κι ο βιασμος του παροντος για χαρη μιας τεχνητης μνημης μου εφερνε τετοια αποστροφη, που ακομα και να μην ειχαν δειξει κι αλλα ενοχλητικα σημαδια στη διαμονη τους με εκανε να μην θελω να τους ξανασυναντησω ποτε.


Εχθες βλεποντας ενα σχεδον πανομοιοτυπο συμβαν στην ταινια "2 μερες στο Παρισι" ξανασκεφτηκα τις καλοκαιρινες εκεινες ημερες που τελικα ο λογος για τον οποιον δεν εξερραγην ηταν η παρεα της Κ. η οποια ευτυχως με πηγαινε σ' ενα αλλο κοσμο γλιτωνοντας με απο τις αναπηριες των αλλων...

Προς γνωση και συμμορφωση.

(Δυσκολη η επιστροφη στο μπλογγιν οταν περασουν μερες...)

11 Comments:

At Sep 22, 2007, 7:07:00 PM , Blogger gerasimos said...

Έχεις δίκιο, είναι παράλογο. Πολλοί άνθρωποι φέρονται σα να έχουν ήδη πεθάνει στις διακοπές τους και τραβάνε αναμνηστικές φωτογραφίες της ζωής τους για να μείνει και κάτι μετά το θάνατό τους. Τελικά φαίνεται ότι υπάρχει μετά θάνατον ζωή, γιατί είναι οι ίδιοι που τις βλέπουν μετά!;-)

 
At Sep 22, 2007, 11:01:00 PM , Blogger IdentityCafe said...

Φανταστικο αυτο που λες. Ετσι ειναι!

 
At Sep 23, 2007, 11:08:00 AM , Blogger Μαρω_Κ said...

Kαλημέρα.
Την ίδια απέχθεια στις φωτο έχω κι εγώ.
Τα ωραία πράγματα, τις αξέχαστες στιγμές, τις λατρείες τις απαθανατίζεις μέσα σου κι ύστερα ζηλότυπα τις ανασύρεις και τσιγκούνικα τις μοιράζεσαι με τους άλλους. Λες κι αυτές αποτελούν το ελιξήριο μιας νιότης που θα σε κρατήσει πάντα ζωντανό.
Γιατί σ΄αυτές τις φωτογραφίες πάντα εσύ θα είσαι ο σκηνοθέτης. Ενώ στις άλλες το τέλος το έχει υπγράψει κάποιος άλλος.
Φιλιά.
Μας έλειψες.

 
At Sep 23, 2007, 11:22:00 AM , Blogger Neko said...

Προφανως το ζευγος δεν ειχε ξαναδει "Πολιτισμο" . Δυστυχως αυτα τραβας οταν προσκαλεις καποιον τον οποιο δεν γνωριζεις και πολυ καλα(εαν καταλαβα καλα).Παρολα αυτα μην το βαζεις κατω ,συνεχισε να εισαι ο γνωστος identity που ξερουμε τοσα χρονια...

 
At Sep 23, 2007, 12:39:00 PM , Blogger neutrino said...

χθες βραδυ, γυριζοντας στο ξενοδοχειο, εβλεπα τη νοτισμενη λιμνη καπως διπλη και σκεφτηκα ποσο ομορφη εικονα που ηταν. και συνειδητοποιησα πως απο τουτη τη φανταστικη βδομαδα εχω βγαλει μονο 5-6 φωτο. στην αρχη (οσο μπορουσα να σκεφτω), μελαγχολησα λιγο γιατι σκεφτηκα πως δεν αποτυπωσα ολες αυτες τις υπεροχες στιγμες και τους ωραιους Ανθρωπους που γνωρισα εδω. αλλα μετα σκεφτηκα (παλι με δυσκολια) πως δε χρειαζοταν. Γιατι τις εζησα.
κλασικα, σε ωραιο timing το ποστ σου. :)

 
At Sep 23, 2007, 9:23:00 PM , Blogger IdentityCafe said...

Μαρω!

:) Μου περνανε διαφορες σκεψεις στο μυαλο αλλα τελευταια δεν νιωθω την αναγκη να τις εκφρασω στο μπλογγ... Γινονται και τοσα πραγματα γυρω με καλοκαιρινο καιρο...
Παροδικο συναισθημα, η περισυλλογη θα αποδωσει καλυτερα ποστ :)
Οπως συνηθως τα λες ομορφα...

Νεκο!
Ναι, τους ηξερα ελαχιστα. Ηθελαν να ερθουν, δεν λεω οχι :). Δεν ειναι θεμα πολιτισμου ειναι θεμα πληρους απουσιας επιλεκτικοτητας και εκλεκτικοτητας... Χαιρομαι που διατηρουμε επαφη απο εδω! Να μου στειλετε τα νεα σας!!!

Νετρινα!
:) Ειναι καλυτερα ετσι!!! Θα τις θυμασαι πολυ πιο εντονα ετσι παρολη την αλλοιωση της μνημης... Φιλια πολλα!

 
At Sep 23, 2007, 9:46:00 PM , Anonymous Anonymous said...

βρε συ αϊ συ και τι δε θά δινα γιά μιά φωτό με το μισοέκπληκτο μισοοργισμένο ύφος σου όταν ο κουκουρούκου τραβαγε τίς απειρες φωτό και μετά -είμαι σιγουρη- σου ζηταγε και να σχολιάσεις πόσο ωραίες είναι κι απο πάνω! (άσε ξέρω-ξέρω κόλαση)

 
At Sep 24, 2007, 6:48:00 PM , Anonymous Anonymous said...

Απεχθάνομαι τις φωτογραφίες, γι' αυτό και όποτε έχω βγει, έχω μία έκφραση αποδοκιμασίας, ξινίλας ή μία κάποια παραμορφωτική γκριμάτσα τέλος πάντων. Δεν είναι ότι υπάρχει κάποια πεποίθηση περί "κλεψίματος ψυχής" από μεριάς της μηχανής, όπως πίστευαν οι αφρικανοί των αρχών του προηγούμενου αιώνα, αλλά το στημένο της όλης φάσης. Μ' αρέσουν οι φωτογραφίες οι τυχαία παρμένες, που δείχνουν κάτι άλλο από πόζα. Αυτές που γίνονται κομμάτι του ταξιδιού και όχι των προκάτ μελλοντικών αναμνήσεων.

Καλά, οι δικοί σου τόσο ακοινώνητοι ρε παιδί μου!

 
At Sep 24, 2007, 7:13:00 PM , Blogger IdentityCafe said...

Olyf,

ειχα παρει ηδη μια ευλογη αποσταση απο τις ασχολιες του.
Στην επιστροφη απο Τοροντο τα ειχα παρει τοσο και προτιμησα να ειμαι αμιλητο νερο, και το καταλαβε, ηθελα να τον πεταξω στη λιμνη ονταριο...

Εξαιλντ
Αν και βερολινεζοι!!! ε, ναι, οι φωτογραφιες δεν εχουν κατι το μεμπτο, ας γινονται ολα με μετρο, κι οι τυχαια παρμενες χωρις την ηλιθια ποζα ειναι φυσικα πιο αντιπροσωπευτικες...

ΥΓ
Εξαιρετικο αρθρο στο Μπι Μπι Σι
για την αναγκη πραγματικου εκσυγχρονισμου στην ελλαδα...

http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/7010313.stm

 
At Sep 24, 2007, 11:47:00 PM , Blogger Ace Ventura said...

Επανάληψη από το προηγούμενο post (μάλλον δεν το πρόσεξες στο Μόντρεαλ)

" File IC. To "ic blog" telika einai oxi apla mprosta alla poly mprosta. Se parapempw sto http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_civ_944144_16/09/2007_241119
Arthro pou dimosieftike stin Kathimerini stis 16-9-07 (nai, nai tin hmera tvn eklogwn,na min einai entelos asxeto to sxolio mou me to post sou).

I'll have you know that I have the reflexes of a cat and the speed of a mongoose. Throw it. I DARE YOU! "

 
At Sep 25, 2007, 7:31:00 AM , Blogger IdentityCafe said...

Φιλτατε!!!

Το προηγουμενο λινκ, δεν εβγαινε! αλλα τωρα που το διαβασα ειμαι με το χαμογελο στα χειλη!!!

:):) Ο φιλος σου ο ΙC χαιρεται ιδιαιτερως και θυμαται τι ωραια τα λεγαμε στις "σαρδελες"...

 

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home